Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Livsmedelsdagarna

Livsmedelsdagarna

Kommande Livsmedelsdagar – 13-15 september 2017, Hotell Tylösand, Halmstad

Innovativa Livsmedelsdagar 2016
Innovation var temat för årets Livsmedelsdagar. Under 7-9 september belystes ämnet från olika perspektiv.

Innovationsforskare Annika Steiber var en av föreläsarna. Hon har studerat Googles modell för att skapa ett innovationsvänligt klimat och menar att företagen måste skapa en struktur för att medarbetarna ska involveras i innovationsarbetet. Ett sätt att skapa energi och nyföretagaranda även i stora företag är att bygga flera, mindre enheter. Apple är ett sådant exempel, här arbetar cirka 100 000 personer men företaget räknas som världens största start-up-företag. För ett lyckat innovationsarbete behöver man också jämföra sig med företag inom andra verksamheter. Den offentliga sjukvården i USA jämför delar av sin verksamhet med Starbucks – patienten ska få samma serviceupplevelse i sjukvården som på ett Starbucks-kafé.

Av professor Maria Strømme fick deltagarna en hisnande inblick i nanoteknologins möjligheter. Den öppnar dörrar för nya mätmetoder och produkter som kan förebygga hälsa och behandla sjukdomar. Inom livsmedelsindustrin kan nanoteknologi göra det möjligt att utveckla en mjölkförpackning av papper som även innehåller ett batteri som larmar när mjölken surnar. När den är här skulle bäst-före-datum vara överflödigt.

Under seminariedagarna framkom att papper kan ersätta materialet i alla förpackningar som idag görs av fossila material och att förpackningar behöver utvecklas för att hålla maten färsk längre för att minska matsvinnet.

Professor em Torbjörn Fagerström menar att rädsla för GMO hämmar innovationskraften hos växtförädlare i Europa. Potatis är ett exempel, idag är det den mest besprutade grödan. Rädslan för GMO gör att vi stannar kvar i ett kemikalieberoende, hävdade Fagerström.

Att det mesta som händer i USA kommer till Sverige tog trendspanaren Ingela Stenson fasta på i sitt föredrag om morgondagens mattrender. Under en resa till Los Angeles i våras upptäckte hon att begreppet hälsa inte bara handlar om kroppens hälsa utan lika mycket om omvärldens miljö och klimat. Maten i de trendriktiga butikerna i LA är baserad på grönsaker, den ska gärna vara groddad och rå. Ingela Stenson förvånades dock över den digra listan med tillsatser på förpackningarna med veganprodukter.

Här kan du se korta intervjuer med några av föreläsarna: Annika Steiber, Maria Strømme, Jari Latvanen, Torbjörn Fagerström samt The Smiling Group, vinnare av Livsmedelspriset 2016.

I Livsmedel i fokus nr 7 kan du läsa allt om Livsmedelsdagarna 2016.

Text: Anna K Sjögren

 

 

LivsmedelsFöreningen

Slakthusplan 9
121 62 Johanneshov
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss
Livsmedel i fokus

Slakthusplan 9
121 62 Johanneshov
Tel +46 8 714 50 46
info@livsmedel.se

Kontakta oss

Följ oss!

Facebook


Twitter

Få vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev får du de senaste branschnyheterna.

Annons: Solina_nov Livsmedelsförpackningar2017 Valiguard