Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

ABB inviger testanläggning i Västerås

Den internationella jätten ABB lägger nu in en högre växel i satsningen på mat- och dryckesindustrin. I den nya testanläggningen ska rengöringsrutinerna göras mer effektiva.
– Vi minskar kostnaderna, säger Tomas Lagerberg på ABB.

ABB inviger testanläggning i Västerås
Forskningsledare Frederic Tholence visar Washdown Lab under invigningen av ABB Corporate Research i Västerås. Foto: Lars Welin

I veckan klipptes bandet till den nya testanläggningen, Washdown Lab, på ABB Corporate Research i Västerås. I anläggningen kommer motorer och liknande, som används i livsmedelsindustrin, att kunna testas i ett program som innebär att ett års drift kan simuleras på en vecka.

– Vi efterliknar den vanliga driften och kan prova under olika förhållanden och med olika rengöringsmedel, berättar Tomas Lagerberg, global teknikchef på ABB Food and Beverage.

Målet är att livsmedelstillverkarna ska bli mer effektiva.

– Effektiva tvättrutiner är viktiga för att hålla nere kostnaderna och samtidigt säkerställa höga hygienkrav.

I testanläggningen kan en rad olika förutsättningar testas, liksom olika rengöringsmedel och rengöringsrutiner. I anläggningen finns även möjlighet att testa nya rengöringssätt som exempelvis med ånga och ozon.

– Många letar efter nya rengöringsmedel som är mer skonsamma mot miljön, men samtidigt måste det gå att garantera livsmedelssäkerheten, säger teknikchefen Karin Gustafsson på ABB Corporate Research.

ABB finns redan i stor utsträckning inom livsmedelsindustrin med motorer, robotar, styrning och automation. Ambitionen framåt är att med uppkopplade enheter kunna ta styrning och automation ett steg vidare. Det ska med andra ord bli lättare att övervaka tillverkningsanläggningar och kunna förutse underhåll – och därmed minimera tiden som produktionen behöver stå stilla.

ABB ser livsmedelsindustrin som en viktig tillväxtmarknad framöver. Bolagets livsmedelssektor, Food and Beverage, finns i alla världsdelar och har tillgång till tre kompetenscenter i Norge, Nederländerna och Thailand.

LARS WELIN

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev