Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Äggets dag firas med ny rapport: "Ett fantastiskt livsmedel"

Fredag 11 oktober firas Äggets dag, eller World Egg Day, världen över. Dagen till ära släpper branschorganisationen Svenska Ägg en rapport som belyser allt från äggets näringsinnehåll och proteinets uppbyggnad till mattrender och svenska mervärden.

Äggets dag firas med ny rapport:
Foto: Svenska Ägg.

Så firas Äggets dag globalt

Ägget dag infaller alltid andra fredagen i oktober. Internationellt kallas dagen för World Egg Day och har firats sedan 1996. Några av de aktiviteter som anordnades på Äggets dag 2018 var: • I Bangladesh delade Animal Agriculture Society ut 5 000 kokta ägg till konsumenter. • I Schweiz firade de bland annat genom att ”The Biggest Swiss Chicken” turnerade genom landet. • I Chicago samlade de äggrätter från hela världen, från Etiopisk Doro Wat till Croque Madame.

Den pågående klimat- och hälsodebatten har bidragit till att allt fler vill äta hållbart, hälsosamt och närproducerad. Och där har ägg en viktig roll att fylla, enligt Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg. 

– Ägget är ett fantastiskt livsmedel eftersom det är så näringsrikt, som proteinkälla är ägget perfekt. Tillsammans med en näringsexpert har vi tagit fram en äggrapport med en proteinskola där man kan lära sig mer om proteinets betydelse för vår hälsa, säger hon.

Proteiner brukar kallas för kroppens byggstenar eftersom de finns i kroppens alla celler och är involverade i merparten av deras funktioner. Mängden protein i kroppen motsvarar cirka 15–20 procent av kroppsvikten. För att ett livsmedel ska vara ”rikt på protein” ska minst 20 procent av energivärdet komma från protein. För ägg är den andelen cirka 36 procent.

– Ägg är en perfekt källa till protein och innehåller alla nio aminosyror som vi inte klarar oss utan och som måste komma från maten. Proteinet i ägg kan dessutom absorberas av kroppen på ett effektivt sätt, säger näringsexperten Christer Rosén.

AGNETA RENMARK

Läs hela äggrapporten här!

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: