Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Äggproducenten: ”Det största som hänt på fodersidan”

I dag, på Äggets dag, kan man fundera på vilken som är den minsta gemensamma nämnaren mellan musslor och ägg. Svaret är av den klimatsmarta sorten.

Äggproducenten: ”Det största som hänt på fodersidan”
En ny metod att ta till vara på musselkött har gjort det möjligt att börja använda musslor som foder – som både är bra för hönan och hjälper till att förbättra miljön. Foto: Shutterstock.

Äggkonsumtionen i Sverige ökar varje år och Sverige ligger i täten för ekologisk äggproduktion. Problemet är att bristen på hållbara proteinkällor.

Det är här som musslorna kommer in i bilden. Musslor är en bra och miljövänlig proteinkälla och minskar övergödning längs våra kuster. När odlade musslor skördas följer näringen tillbaka med upp ur vattnet och kan återanvändas på land som livsmedel eller foder.

– Detta är det enskilt största som har hänt på fodersidan. Det gör att vi kan ha ett 100 procent ekologiskt foder. Det finns inget annat foder som har den kombinationen att den både ger hönan det den behöver och samtidigt hjälper till att förbättra miljön i havet. Äntligen får hönorna vara med och arbeta för en bättre miljö, säger Maria Karlsson som driver Mällby Lantgård på Tjörn.

Sedan i somras har hon äggproduktion med musselfoder, ägg som finns att köpa i ett antal butiker på Västkusten och i Göteborg.

Det är företaget Musselfeed på Orust som separerar skal och musselkött. Köttet torkas varsamt till ett musselpulver helt utan tillsatser och bibehåller all näring. Råvaran är blåmusslor odlade på Sveriges västkust. På detta sätt minskas svinn i matkedjan, då även musslor som annars skulle slängas för att de är för små eller på andra sätt inte passar på tallriken tas till vara.

– Feedbacken vi har fått är att äggen håller hög kvalitet och smakar otroligt gott. Det jag går igång på är att det är en produkt som tickar i så många boxar. Äggen är goda, de är hållbara och kedjan är transparant. Det var precis det vi letade efter på vår restaurang, säger kocken Pia Holmberg som drivit restaurang Bifångst men som nu arbetar för Musselfeed.

Det hela startade som ett Innovationsprojekt med finansiering av Europeiska innovationspartnerskapet, EIP, med stöd från rådgivare kring fjäderfä och foder samt Föreningen för Ekologisk Fjäderfäproduktion och Organic Sweden. 

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Bergstrom & Hellqvist wide Nyhetsbrev