Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Almedalen - Seminarium om förändrade måltidsvanor

På Fri Köpenskaps seminarium om förändrade måltidsvanor presenterades resultat från en nyligen genomförd konsumentundersökning där 21 000 måltidstillfällen i hela Sverige dokumenterats.

Almedalen - Seminarium om förändrade måltidsvanor

Det är tydligt att definitionen kring vad som räknas som frukost och lunch  börjar bli allt mer svävande. Enligt undersökningen hoppar 20% över frukosten och lika många hoppar över lunchen. Middagen är det måltidstillfälle som fortfarande består, mycket pga den sociala samlingsplatsen för familjen.

Både cafe-försäljning och korvförsäljning ökar stadigt och man lagar allt mindre mat från grunden. Konsumenterna ställer också allt större krav på att färdigmaten ska smaka lika bra eller bättre än restaurangmaten. Generellt har njutningsaspekten av maten ökat. Detta gäller även på hur man ser på hälsa. Det är ett mer holistiskt perspektiv på hälsa som växer fram och man vill i högre grad veta vart maten kommer ifrån och hur djuren haft det. Just nu råder också en tydlig trend att man vill undvika socker, men troligen kommer vi snart också att få en mer omfattande debatt om olika sötningsmedel.

Slutligen visar undersökningen att den unga generationen är ganska konservativ i hur den ser på maten och att den söker ärliga och tydliga varumärken.

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: