Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Almedalsveckan 2017

LivsmedelsFöreningens utsända i Almedalen – vice ordförande Anna-Karin Karlsson och ordförande Ingela Stenson sammanfattar veckan.

Almedalsveckan 2017

Almedalsveckan närmar sig slutet och vi sammanfattar:

Maten kommer in i alltfler sammanhang - cirkulär ekonomi, digitalisering, kompetensförsörjning, integration – alla har de mat- och livsmedelsfrågor i sig! 

Så dels räcker det inte med att söka på ”mat” i Almedalsappen, dels tycker vi inte att det räcker med en person från varje företag. Det pågår så många intressanta saker samtidigt – 4120 seminarier totalt - 800 enbart på tisdagen – omöjligt att välja rätt. Och så behöver man diskutera, värdera det som framförs. Rätt använt blir Almedalen en injektion i jobbet!

Årets övergripande tema: Hållbarhet i alla dess former, ALLT är hållbarhet! Begreppet imploderar nu, diversifiering behövs.

Årets nykomling i mattrenderna: Food Tech

Årets dragplåster till Livsmedelsbranschen: Food Tech, kan locka ungdomar till vår bransch, framtidsfrågor och nyskapande

Årets skepsis/tvivel: Anna Richert, VVF tycker Food Tech är ännu ett buzzword utan innebörd och inte tillräckligt innovativt, det borde mer handla om nya affärsmodeller.

Årets Mingel: Primes vegomingel med servering av bl a nykomlingen Pulled Oats – god havresmak.

Årets Utmaning: ska konstkväve tillåtas för ett mer hållbart ekologiskt jordbruk?

Årets Mantra: Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht: ”vi satsar 2 miljarder på utveckling och forskning i den nya livsmedelsstrategin” – är det svaret på alla frågor?

Årets Framtidsrapport: ICAs Maten och Framtiden, mot 2040

Årets bubblare: mat till äldre, äldrevård, demensvänliga butiker

Årets next thing: tarmhälsa – tarmen och tarmhälsa påverkar hela kroppen. Gränsland mellan hälsa sjukvård livsmedel, mer hälsa på apotek inte bara sjukdom

Årets bästa: njutningen får vara kvar i framtidens mat, smaken på första plats, hållbart och säkert och hälsosamt ska det också vara såklart

Årets livsmedelspodd: Livsmedelsföretagen intervjuade en rad inflytelserika personer i Industribaren i Almedalen

Årets mest framträdande matregion: Västa Götalandsregionen –  stora och små företag i samarbete, satsar stort.

Årets godaste mat: Lisa Lemkes meny på region Hallands mingel

Årets trött-på-mat: Wraps – i all oändlighet

Årets dryck: rosévinet är ohotat, men mycket alkoholfritt i år

Årets oväntade: insektströssel på frozen smoothie

Årets nya matord: Blockchain Technologi – säker spårbarhet för transparens, man kan se matens hela resa genom livsmedelskedjan.

Årets mest vågade: Jari Latvanen, Scan, ”Kött är framtiden, matglädje och hållbarhet, kött är fantastiskt!”

Boka in Almedalen nästa år, det är fantastiskt och jättejobbigt, stimulerande och frustrerande, lärorikt och insiktsskapande. Alldeles underbart faktiskt. 

/ Ingela och Anna-Karin.

comments powered by Disqus
Annons: LFIF_anmäl_dig_nu_mars
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss

Följ oss!

Facebook


Twitter

Annons: