Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Alpina VM: "Vinnare är maten"

Vinnare i Alpina VM i Åre och Skidskytte VM i Östersund är – de närproducerade råvarorna. För första gången tar just maten stor plats i hållbarhetsarbetet vid två stora internationella sportevenemang.

Alpina VM:
Foto: LRF.

Att skapa VM i världsklass kräver bra mat. Det menar Niklas Carlsson, vd för Åre VM 2019.

– Vi har mycket fin mat att vara stolta över, då gäller det att lyfta fram den även i internationella sammanhang, säger han.

Tack vare en överenskommelse med de två VM-bolagen, LRF samt regionala och kommunala företrädare ska hållbart producerad svensk mat att mätta både funktionärer, media och publik. LRF Jämtland har arbetat fram ett avtal där målet är att minst 80 procent av maten som serveras ska vara producerad och förädlad i Sverige. Den lokala och regionala maten ska prioriteras och synliggöras för att göra miljöbelastningen så liten som möjligt. På menyerna kommer det därför att framgå var maten kommer ifrån; det handlar om lokala råvaror alltifrån svamp, rotfrukter och ost till kött från bland annat ren, älg och nöt.

– Både Skidskyttet och Alpina-VM har ett tydligt hållbarhetsfokus vilket gör att vår överenskommelse stämmer väl in med den totala hållbarhetsprofilen, säger Lars Ahlin Grinde, regionordförande för LRF Jämtland.

LRF ingick 2018 i ett partnerskap med de båda arrangemangen och har bjudit in till nätverksträff om maten och klimatet, fungerat som bollplank för chefskockarna, producenter och grossister, samt tagit fram marknadsföringsmaterial för att exponera den svenska matens mervärden.

– Ett bra mathantverk växer fram tack vare en bra basproduktion och i Jämtland har vi många skickliga producenter. Vi hoppas att liknande arrangemang i framtiden satsar på hållbarhet och tar efter. Då blir det VM i Sverige – för Sverige, säger Lars Ahlin Grinde.

 AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev