Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Antioxidanter och utveckling av cancer: "En dosfråga"

Vanlig mat äger, och lagom är alltid bäst. Det slår Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderare Hanna Eneroth fast i en intervju i radions Studio Ett, apropå att antioxidanters roll för utveckling av cancer återigen är på tapeten.

Antioxidanter och utveckling av cancer:
Frukt och grönt är bästa sättet att få i sig lagom mycket antioxidanter, enligt Livsmedelsverket. Foto: Shutterstock.

Antioxidanter, som ofta marknadsförs med att hjälpa kroppen att motverka cancer, kan tvärtom både förvärra och påskynda cancersjukdom. Detta enligt flera av varandra oberoende forskningsstudier som fått förnyad aktualitet på grund av ett reportage i Studio Ett nu i veckan.

Det handlar om en intervju med Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet, som intervjuas så här i förkylningstider då många människor vill boosta immunförsvaret med antioxidanter, både i form av exempelvis ingefära och gurkmeja och i form av olika kosttillskott.

– Det är en dosfråga, säger Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet, när han berättar om riskerna med att tumörer faktiskt växer till när de för mycket antioxidanter.

När Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, får kommentera det hela framhåller hon vikten av att äta vanlig mat – och att människor inte ska vara rädda för att äta mycket frukt och grönt.

– Det är när man äter antioxidanter i koncentrerad form i pulver eller tabletter som det kan bli för mycket. När man tuggar i sig grönsaker och frukt får man i sig både vitaminer och antioxidanter på lagom nivå, plus en massa nyttiga fibrer, säger hon till Studio Ett.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: