Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Apotekaren som bestämde sig för att fylla hålet på godismarknaden

Hälsosamt godis – finns det?
Jodå, fråga Saray Serray, utbildad apotekare och kost- och friskvårdsexpert som tagit fram ett sockerfritt och veganskt godis i tre olika smaker som listats hos alla butikskedjor och tagit kunderna med storm.
– Jag har nog fortfarande inte fattat hur stort detta är, säger hon till Livsmedel i fokus.

Apotekaren som bestämde sig för att fylla hålet på godismarknaden

Det hela började som ett experiment hemma i det egna köket.

– Jag ville skapa ett hälsosamt godis. Sverige är det land i världen där folk äter mest godis, ändå finns det inga riktigt bra och nyttiga alternativ, säger Sara Serray, som både är utbildad apotekare och kost- och friskvårdsexpert.

Nu två och ett halvt år senare listas hennes godis, Wellibites, på alla de stora butikskedjorna – och även på apoteken.

– Det är vad jag förstår rätt unikt eftersom godiset bara funnits på marknaden i åtta månader.

Wellibites, som tillverkas på Grahns konfektyr, finns i tre olika smakvarianter och innehåller 40 procent färre kalorier än vanligt godis. Det är helt sockerfritt (sötman kommer från maltitol och erythritol) och innehåller endast naturliga smaker och färgämnen från frukt och grönt. Det är även helt veganskt. I stället för gelatin använder Sara Serray majsstärkelse, och i stället för bivax använder hon kokos- och rapsolja.

– Dessutom är det det enda godiset på marknaden som innehåller vitaminer och mineraler, som jag tillsätter på slutet. Man ska så klart äta varierat men när du ändå ska äta godis så kan du äta det med gott samvete och liksom få en bonus.

Men oavsett hur nyttigt något är så måste det ju ändå smaka gott. Och där har inte minst en systerdotter och hennes kompisar varit en värdefull del av produktutvecklingen.

– Jag har fokuserat jättemycket på smaken och riktar mig lika mycket till godisgrisar som hälsomedvetna konsumenter. Den vanligaste kommentaren jag fått hittills är ”wow, hur kan sockerfritt godis vara så här gott?”

Att hon lyckats handlar både om kunskap, att våga och att ha haft turen att omge sig med rätt personer. Bland annat hittade hon en mentor som jobbat med godis i 50 år och som kommit med många bra tips. Hon blev även antagen till ett inkubatorprogram, där hon fick värdefull företagscoachning och kom i kontakt med en erfaren rådgivare med lång erfarenhet av dagligvarubranschen.

– Sedan hjälper det att vara superdetaljerad och analysera precis allting. Redan i tidigt skede genomförde jag en egen marknadsundersökning där 850 respondenter fick svara på vilka egenskaper de helst skulle vilja se hos ett godis. Sedan bakade jag in alla de egenskaperna i godiset, säger Sara Serray, som just nu får oerhört mycket kärlek via sociala medier, där kunderna delar med sig av vad de tycker och tipsar varandra.

Vad händer framåt?

– Jag har jättemånga idéer och vill fortsätta att produktutveckla men tar ett steg i taget. Just nu har jag i princip inget liv utan jobbar 16 timmar om dygnet – samtidigt är detta det roligaste jag gjort.

Hon tar inte ut någon lön och för att få loss pengar för att kunna satsa på sin idé fullt ut sålde hon sin lägenhet i våras.

– Jag vill inte vakna om tio år och känna att jag inte gjorde precis allt för att förverkliga den här drömmen.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019