Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Årets Vasalopp blir inte grönt

Den helt och hållet gröna mat som serverades under 2018 års upplaga av Vasaloppet fick bönderna att se rött. I år är köttet tillbaka på menyn och alla råvaror är svenska.

Årets Vasalopp blir inte grönt

”Det blir en meny helt fri från kött, fågel och fisk, så kallad lakto-ovo-vegetarisk, för deltagarna i Vasaloppet."

Så stod det Vasaloppets hemsida inför förra årets tävling, vilket fick de lokala bönderna att ilskna till.

”I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter Vasaloppsspåret producerar” menade exempelvis Martin Moraeus, regionordförande för LRF i Dalarna, i en kommentar.

Det här med grönt kan låta en aning förvånande för den som tänker att maten som erbjuds under skidtävlingen väl egentligen mest är blålila – i form av blåbärssoppa – men det här handlar alltså om maten som åkarna bjuds på efter avslutat lopp. Och i fjol var det grön lasagne ”som ett led i vårt hållbarhetsarbete och för att minska vårt klimatavtryck”, som Vasaloppets sportchef Tommy Höglund förklarade det hela.

Inför årets upplaga av Vasaloppet är tidningen Land först ut med att avslöja vilken mat som ska serveras vid målgång: Kycklingwok i pitabröd, där alla råvaror är svenska (men det kommer även att finnas ett vegetariskt alternativ).

Under året har arrangörerna haft en dialog med LRF och bland annat skickat en busslast med ungdomar till LRF och Lantmännen i Stockholm för att lära sig mer om hur det här med kost och om hur lantbruk egentligen fungerar.

En förutsättning för att Vasaloppet ska kunna äga rum är att markägarna, det vill säga bönderna, upplåter sin mark för skidåkning.

Enda kruxet är väl att det inte finns en enda kycklingproducent utefter sträckan mellan Sälen och Mora, men LRF i Dalarna säger till tidningen Land att de är nöjda ändå.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev