Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Äta myror? Ny bok vill få konsumenterna att våga pröva

Äta insekter är namnet på en ny bok som tar framtidens utmaningar på allvar. Och samtidigt fungerar som inspirerande guide för alla som så att säga vill vara med och dra sitt strå till stacken.

Äta myror? Ny bok vill få konsumenterna att våga pröva
Kåldolmar i nysvensk tappning, lagad med fryst mjölmask. Recept och bild från nya boken Äta insekter.

Insekter som mat är en allt hetare fråga som sysselsätter en hel del företag inom livsmedelsindustrin. I Finland säljs redan godkända insektslivsmedel i form av exempelvis bröd, bars, snacks och müsli. Och i Danmark har den välrenommerade stjärnkrogen Noma gått i bräschen och serverar insekter som gourmetmat.

– Jag har nördat ner mig i ämnet under flera år men nu är det verkligen högaktuellt, säger Anders Engström, författare till boken Äta insekter som utkommer i mitten av november, och grundare av bloggen bugburger.se.

Han har under många år lobbat för att svenska myndigheter ska godkänna insekter som mat. I boken beskriver han inte bara vikten av ett proteinskifte utan bjuder också på historien om en helt ny bransch och alla de utmaningar som omgärdar den.

– Jag har försökt täcka in alla aspekter av insekter som mat och bjuder läsaren på en spännande resa bland entreprenörer och forskare i både Sverige och ute i världen.

Boken innehåller en guide till alla sorters ätbara insekter och råd om hur man köper, odlar och samlar dem. Dessutom bjuder insektskocken Ola Albrektsson på flera nyskapande recept. Han har inte bara jobbat på Noma utan har även en kandidatexamen från Måltidsekologprogrammet vid Örebro Universitet i bagaget, där han passande nog skrev en uppsats om de sensoriska egenskaperna hos ätbara insekter.

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev