Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Ätbar bomull öppnar för nya livsmedel: ”Protein för miljarder”

Tack vare decennier av forskning kan bomullsplantan nu inte bara användas i textilproduktion utan även till nya livsmedel. Det rapporterar Vetenskapsradion, som talat med amerikanska forskare inom växtgenetik.

Ätbar bomull öppnar för nya livsmedel: ”Protein för miljarder”
Foto: Shutterstock.

Bomull har odlats i tusentals år, men eftersom bomullsfröna innehåller det giftiga ämnet gossypol har bönderna alltid varit tvungna att slänga fröna.

Men nu har en grupp forskare inom växtgenetik vid Texas A&M University lyckats utveckla ett bomullsfrö med så låga gossypolhalter att amerikanska livsmedelverket i höstas godkände den nya bomullssorten för både foder och humankonsumtion.

– Mängden protein i alla de bomullsfrön som produceras i världen skulle räcka för att förse en halv miljard människor med sitt dagliga proteinbehov, säger projektledaren Rathore Keerti i en intervju i Vetenskapsradion.

I arbetet med att göra bomullsfröna ätliga lyckades forskarna först göra hela bomullsplantan fri från gossypol. Med konsekvensen att bomullsplantorena blev helt uppätna av insekter!

Därför utvecklade man sedan bomull där bara fröet är giftfritt medan resten av plantan har kvar ”sitt naturliga insektsskydd”.

Den nya bomullssorten har fått gener från både bakterier och en annan växt och genen i bomullsfröet som ger upphov till gossypol har tystats med så kallad rna-interferens.

Hur de nya ätliga bomullsfröna smakar?

”Som kikärtor”, enligt Rathore Keerti.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: