Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

”Att vara glassdirektör måste vara världens bästa jobb”

Han är lokalpatrioten som älskar glass och brinner för närproducerat. Stefan Carlsson blir ny vd för Sia-glass från och med januari 2019 och tar då över ett företag som i år slagit alla rekord vad gäller både omsättning och lönsamhet.

”Att vara glassdirektör måste vara världens bästa jobb”
Stefan Carlsson tar över som vd för Sia-glass, efter Rolf Frid som lett företaget i tolv år.

Sommaren 2018 var minst sagt exceptionell vad gäller varma och soliga dagar. Som en logisk följd blev det även en remarkabel sommar för SIA-glass, som i år kan redovisa sitt bästa år i historien och som slår alla tidigare omsättnings- och lönsamhetsrekord.

– Sommaren innebar en försäljningsökning med 25 procent, och på helåret handlar det om någonstans mellan 15 och 20 procent. Vi kördemaskinerna på högvarv och hade som tur var hunnit bygga upp ett visst lager när värmen slog till. Sedan var vi bra på att lägga prognoser och lyckades hålla en bra leveransgrad – all heder åt personalen, säger Stefan Carlsson, som tillträder som ny vd vid årsskiftet.

Han harlång erfarenhet från ledande poster inom livsmedelsbranschen och anställdes som marknadschef för SIA-glass 2014 och blev vice vd under 2016.

Hur känns det att ta över på topp – nu kan det ju egentligen bara gå utför?

– Haha, det ser jag bara som en utmaning. Även om det dröjer innan vi får en sådan här sommar igen så har vi tillväxtambitioner och ska fortsätta att ta fler marknadsandelar.

I dag har företaget en marknadsandel på 20 procent och enligt Stefan Carlsson ”en helt unik position” som den enda rikstäckande glassleverantören som tillverkar all glass i Sverige. Eller i Slöinge närmare bestämt, en liten ort utanför Falkenberg där glassen är en del av stoltheten.

– Att vara glassdirektör måste vara världens roligaste jobb, särskilt här där vi är en så viktig del av bygden precis som bygden är viktig för oss. Vi har 90 procent svenska råvaror i vår glass och en stor del av grädden kommer från vår egen gård, som jag kan se här genom mitt fönster, säger Stefan Carlsson.

Det talas mycket matprishöjningar i branschen nu efter sommarens torka. Hur påverkar det er glass?

– Vi räknar med en liten prishöjning på grund av höjda råvarupriser, men för oss handlar det inte om fem procent – det som Livsmedelsföretagen gått ut med.

Hur kommer SIA-glass att förändras med dig?
– Det handlar mest om små justeringar hit och dit; en evolution men ingen revolution. Vi ska fortsätta att tillverka glass som inte innehåller några konstigheter och utvecklas genom att investera i produktionen och öka volymkapaciteten. Vi driver även ett hårt hållbarhetsarbete för att minska vårt avtryck och bli klimatneutrala.

SIA-glass ingår i Bertekoncernen som är Sveriges äldsta familjeägda företag med anor sedan 1569. Under nästa år firas alltså 450-årsjubileum.

Hur ska ni uppmärksamma detta?

– Det är än så länge bara i planeringsstadiet och jag vet inte om det kommer att märkas utåt. Men vi kommer att fira storslaget tillsammans med våra fantastiska medarbetare och ladda för minst 450 år till här i Slöinge.

Det blir alltså ingen jubileumsglass?

– Haha, nej, eller – det vet man aldrig!

Vilken är din egen favoritglass alla kategorier?

– Det är vår premiumglass i svarta lådor i smaken Truffle chocolate – gräddglass med choklad, kakaotryffel och tryffelsås. Godare än så blir det inte.

 AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019