Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Attacken på regeringens nya plastskatt: "Signalpolitik"

Är skatt på plastpåsar en kassako eller är det miljöpolitik på riktigt?
– Vi gillar idén med grön skatteväxling men då ska regeringen inte lägga skatt på just den plastartikel som vi lyckats bäst med, sa Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij under en nyinsatt debatt i Almedalen som hettade till.

Attacken på regeringens nya plastskatt:
Almedalsdebatt om den förslagna skatten på plastkassar, med företrädare från både handeln, Miljöpartiet, Liberalerna och Moderaterna. Foto: Agneta Renmark.

Det har blåst upp till storm vad gäller regeringens förslag på att införa tre kronor i skatt per plastpåse som säljs i handeln, något som beräknas ge ett tillskott på 2,9 miljarder till stadskassan

Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel bjöd därför in till debatt i går under Almedalsveckan, där både Åsa Domeij och Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel deltog tillsammans med ett antal politiker.

Varje svensk förbrukar i snitt 102 plastkassar per år.

– Vi har ett EU-mål att förhålla oss till där vi ska få ned den förbrukningen till 40 kassar till år 2025. Vi tror att det krävs en skatt för att nå det målet, sa Miljöpartiets Anton Fendert, ordförande för miljö- och hållbarhetsberedningen.

– Vi behöver sänka skatten på arbete och då är detta ett sätt att få in pengar till det, sa Joar Forssell, riksdagsledamot för Liberalerna.

Men bägge fick mothugg direkt:

– Sänkt skatt på arbete är bra men straffbeskattning av handeln är helt fel. Det här är inte en skatt för en bättre miljö, sa Mats Hedenström, och menade att det handlar om signalpolitik.

Åsa Domeij å sin sida förklarade att plastskatten vore direkt kontraproduktiv, eftersom den styr över konsumtionen till betydligt mindre miljövänliga typer av kassar.

– Ni valt att beskatta polyeten, som både förnyelsebar och lätt att materialåtervinna – och som inte är en produkt som orsakar nedskräpning av naturen eftersom de allra flesta förbränns. Om ni absolut ska straffbeskatta någon typ av plast så välj något som inte är återvinningsbart, sa hon.

Förslaget ska ut på remiss i höst.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Bergstrom & Hellqvist wide