Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Buljongmissen: 3 900 portioner färdigmat återkallas

Ica har återkallat den nylanserade produkten Ica Oumph! Tikka Masala, som utvecklats tillsammans med Food for Progress. Anledningen var att innehållet av allergenen selleri inte deklarerats i ingrediensförteckningen.

Buljongmissen: 3 900 portioner färdigmat återkallas
Anna-Karin Lidell, Food for Progress, och färdigrätten som återkallats.

Återkallelsen gäller den frysta färdigrätten Ica Oumph! Tikka Masala, vilken lanserades tidigare i veckan. Det är inget fel på rätten i sig utan handlar om en märkningsmiss; produkten utgör ingen fara för personer som inte är allergiska mot selleri.

– Matsäkerhet är A och O för oss och vi tar väldigt allvarligt på situationen. Vi har noggranna rutiner och det här ska inte hända, men det var den mänskliga faktorn som gjorde att det ändå kunde hända, säger Anna-Karin Lidell, Head of Progress Strategypå Food for progress.

Hon förklarar att det var en buljong som adderats sent i produktutvecklingsprocessen som sedan inte kommit med i innehållsförteckningen.

– Samtidigt är det just våra noggranna rutiner och uppföljning som gjorde att felet uppdagades. Varför det inte upptäcktes tidigare kan jag inte svara på men det är något vi utreder nu. Det viktigaste för oss är att se över hur vi kan stärka våra rutiner så att något liknande inte kan hända igen.

Vad händer med den här maten nu?

– Det handlar om drygt 3 900 matportioner som återkallats. Vi synkar just nu med Ica vad som ska göras med produkterna när de kommer tillbaka. Vår ambition är att det inte blir något matsvinn men först och främst måste vi givetvis följa regelverket, säger Anna-Karin Lidell.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019