Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Carlsberg presenterar världens första ölflaska i papper

”Green Fibre Bottle”. Det är namnet på världens första pappersölflaska. Det är Carlsberg i samarbete med Billerudkorsnäs som ligger bakom innovationen som än så länge dock bara finns som prototyp.

Carlsberg presenterar världens första ölflaska i papper
Foto: Carlsberg Group.

Nu har Carlsberg avslöjat nya forskningsprototyper av ”Green Fibre Bottle”, världens första pappersflaska som innehåller öl. Flaskan är huvudsakligen tillverkad av hållbar träfiber.

Prototyperna, som presenteras nu under C40 Worlds Mayors Summit 2019 i Köpenhamn, har en tunn plastfilm på insidan som består av återvunnen plast, så kallad RPET. Det gör att flaskan kan uppfylla de höga standarderna som krävs för att innehålla öl; målet på sikt är att hela flaskan ska vara biobaserad.

– Även om vi ännu inte har kommit i mål, är prototyperna ett viktigt steg mot att förverkliga vår ambition att få ut Green Fibre Bottle på marknaden. Innovation tar tid och vi kommer fortsätta samarbeta med ledande experter för att övervinna tekniska utmaningar, säger Myriam Shingleton på Carlsberg Group.

Carlsberg inledde arbetet med Green Fibre Bottle 2015 tillsammans med ecoXpac, Billerudkorsnäs och forskare vid Danmarks Tekniske Universitet. Ur detta initiativ föddes PABOCO, Paper Bottle Company – ett joint venture mellan Billerudkorsnäs och förpackningsföretaget Alpla. Nu ansluter även The Coca-Cola Company, The Absolut Company och L’Oréal till samarbetsprogrammet inom PABOCO för att främja hållbara förpackningar och fortsätta utvecklingen av pappersflaskor.

– Den här typen av partnerskap där alla förenas i en ambition att skapa hållbara innovationer är det bästa sättet att åstadkomma verklig förändring, säger Myriam Shingleton.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Bergstrom & Hellqvist wide Nyhetsbrev