Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Chark-SM fyller tio år – firar med Årets smakförnyare

Vem gör de godaste köttbullarna, den bästa korven och de läckraste lufttorkade charkuterierna?
Svaret ges under Chark-SM som arrangeras i Göteborg i november.

Chark-SM fyller tio år – firar med Årets smakförnyare

Runt 5 000 charkuterier har sedan tävlingen drog igång 2001 genomgått de hårda kvalitetsbedömningarna. Den 8 november är det dags igen, då utses svenska mästare i 17 klasser – bland annat i de prestigefulla klasserna julskinka och klassiskt kryddade korvar. Men redan i nästa vecka kommer runt 700 tävlande charkuterierna från 55 företag att bedömas av ett 40-tal domare, inför finalen.

I år ligger fokus på kvalitet, hälsa och hållbarhet, ämnen som både innebär en utmaning och möjlighet för charkföretagen.

– Chark-SM vill både uppmuntra och utmana så att vi får en konkurrenskraftig svensk charkbransch, säger projektledaren Carina Gatzinsky.

Första gången tävlingen arrangerades var 200, inspirationen kom från en tysk förlaga som fokuserade på just kvaliteten. I dag är Chark-SM Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel och är ett av livsmedelsveriges största samlingsplatser.

Årets tävlingsnyheter är att färskkorv har fått en egen klass, och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt har i år fått sällskap av utmärkelsen Årets smakförnyare.

– Färskkorv är en produkt som växt något otroligt de senaste åren och som har helt andra egenskaper än rökta korvar. Därför känns det helt rätt att ge den en egen klass. Årets smakförnyare kommer att belöna innovation med fokus på den viktigaste delen: smaken, säger Annika Altskär, tävlingsledare för Chark-SM.

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: