Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

"Dags att bryta köttnormen"

Vi måste tillsammans bryta köttnormen genom att inspirera i stället för att attackera.
Det var kontentan under ett spännande panelsamtal i Almedalen på temat vegansk mat i skolan, arrangerat av matbloggaren och influencern Gustav ”Jävligt gott” Johansson.

Här i Sverige konsumerar vi och äter mat som om vi hade drygt fyra jordklot i stället för bara ett.

– Det är dessutom ”jävligt” svårt att veta hur man ska äta för att rädda det här enda jordklotet som vi har, säger Madeleine vad der Veer, ansvarig för samhällspolitik på Världsnaturfonden WWF.

Därför har WWF varit med och utvecklat den nya klimatmärkningen ”One Planet Plate” – ett praktiskt hjälpmedel vid planering av inköp och måltider för både krogar, offentliga kök och vanliga konsumenter, och som tar hänsyn till allt från koldioxidutsläpp till biologisk mångfald.

Och som av en tillfällighet (nej, så klart inte) ligger Sveriges första restaurang som är certifierad enligt One Planet Plate i just Visby.

– Under Almedalsveckan driver jag pop up-krogen Jävligt Gott för att visa att det är möjligt. Däremot är det inte särskilt enkelt. Så alla leverantörer och grossister – ni behöver verkligen hjälpa oss, uppmanar Gustav Johanson.

Att just skolrestauranger är en viktig arena för att driva den gröna utvecklingen och efterfrågan på fler, bättre och godare veganska råvaror och produkter är naturligt med tanke på att det varje dag serveras ett par miljoner måltider inom skola och förskola.

­– Dessutom har man den pedagogiska rollen som behövs för att bryta köttnormen, säger Gustav Johansson.

Sara Jervfors, projektchef och kostchef för Matlust i Södertälje, är en av föregångarna i branschen. I hennes kommun är det vegetariskt som är normen i stället för tvärtom‚ det serveras tre rätter varje dag men två av dem är vegetariska och bara en innehåller animaliskt protein. Två dagar i veckan är helt gröna.

– Man måste lära barn från tidig ålder att älska mat som är baserad på svenska rotsaker och baljväxter, säger hon och förklarar att hennes framgångsmodell bygger på ett buffétänk med många valmöjligheter, och kunnig personal som lagar inspirerande vegetarisk mat med stor variation och respekt för råvaran.

För att lyckas behövs dock hjälp från både pedagoger och måltidspersonal, liksom producenter och leverantörer.

– De stora livsmedelsföretagen behöver vara med och bryta köttnormen i samhället. Den här gröna omställningen är både nödvändig och oundviklig. I dag är det mest de mindre, innovativa vegoföretagen som gör hela jobbet, säger Gustav Johansson.

 

Övrig medverkande under seminariet var Stefan Calrell, försäljningsdirektör offentlig marknad, Martin & Servera; Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer; Rickard Lundberg, kock och måltidsutvecklare AcadeMedia; Elaine Eksvärd, influencer och retorikexpert. Moderator var Ingela Stenson, United Minds.

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019