Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Därför är musslor och höns en lyckad kombination

Musslor i fodret ger både goda och klimatsmarta ägg, nöjda hönor och friskare hav. Nu finns äggen ute i butik och är faktiskt inget mindre än en världsnyhet.

Därför är musslor och höns en lyckad kombination
Foto: Anna-Karin Karlsson.

Musselfeed…

...var nominerade till Änglamarkspriset 2019 och är ett av de företag som ska pitcha sin affärsidé under Livsmedelsdagarna i Tylösand i nästa vecka.

Musselfeed är ett företag på Västkusten som erbjuder högvärdigt protein från musslor i pulverform för att användas i både mat- och foderprodukter. Proteinpulvret har tio gånger lägre klimatpåverkan än vassle, 30 gånger lägre än svenskt fläskkött, och 160 gånger lägre än svenskt nötkött, och kan exempelvis användas för att ersätta fiskmjöl och sojamjöl.

Tillsammans med Föreningen för Ekologisk fjäderfäproduktion och Mällby lantgård på Tjörn driver Musselfeed ett projekt för att få fram ekologiska ägg som inte bara är klimatsmarta utan även gör havet friskare.

– Det är en utmaning för ekologiska kyckling- och äggproducenterna att få fram fullvärdigt protein från hållbara källor, säger Sofia Kocher, vd på Musselfeed som hon driver tillsammans med Odd Lindahl.

Hon förklarar att musslor äter växtplankton, som använder kväve och fosfor för sin tillväxt, som annars skapar övergödning i havet. När musslor skördas återförs näringsämnena till land och kan återanvändas. Därför fungerar musslor inte bara som en hållbar näringskälla utan förbättrar dessutom vattenkvaliteten.

De klimatsmarta äggen finns redan att köpa hos ett antal butiker på Tjörn och i Göteborg.

– Det blir ingen som helst bismak, däremot blir gulan lite gulare och mer krämig, säger Sofia Kocher.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: