Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Därför avbryter Max samarbetet med Djurens rätt

Max Burgers hamnade i blåsväder efter att man inlett ett samarbete med organisationen Djurens rätt kring en ny märkning. Nu väljer hamburgerkedjan att dra sig ur veganmärkningen.

Därför avbryter Max samarbetet med Djurens rätt

Ambitionen var att göra det lättare för gästerna att välja klimatsmart genom att ta fram en tydlig märkning för de veganska produkterna i sortimentet, i samarbete med organisationen Djurens rätt. Men kritiken mot Max blev hård. Orsaken är bland annat att granskande reportage i SVT visat att Djuren rätt har anställda som begått brott, det handlar bland annat om hot och trakasserier mot djuruppfödare.

Det är framför allt lantbruksorganisationerna som reagerade på samarbetet men Max har även fått kraftig kritik på sin Facebooksida. ”Samarbetet kan jämföras med att ett kärnkraftverk skulle samverka med kärnkraftsmotståndare”, skriver bland annat en person, enligt SVT.

– I vår dialog med dem som ligger bakom märkningen, Djurens Rätt, har det varit mycket tydligt att de tar starkt avstånd från olagliga aktiviteter. Vi har dock ändå landat i att avbryta just den här veganmärkningen, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max Burgers.

Han förklarar vidare att hamburgerkedjan ska fortsätta att jobba för att göra det enklare för gästen att göra klimatmedvetna val.

Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt, menar dock att SVT:s reportage är missvisande: "Granskningen kom fram till att tre personer deltagit i öppen civil olydnad för 20 år sedan, innan de var anställda hos oss", skriver hon i ett mejl till Livsmedel i fokus.

AGNETA RENMARK

Annons: Nordic food industry fiskpinne
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Triolab