Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

De bygger nya affärsmodeller för en mer uthållig livsmedelskedja

Startupbolaget Harvest i Umeå är mottagare av det första stipendiet som Polarbröd delar ut från Anna Borgeryds minnesfond.
– Vi vill förändra både hur vi producerar, konsumerar och värdesätter mat, säger vd Tobias Remes.

De bygger nya affärsmodeller för en mer uthållig livsmedelskedja
Här är trion bakom startupbolaget Harvest i Umeå: Daniel Remes, Ellen Bergström och Tobias Remes. Tidigare i veckan tog de emot det allra första stipendiet från Anna Borgeryds minnesfond.

Anna Borgeryds minnesfond...

...är ett initiativ från Polarbröd, uppkallad efter den tidigare storägaren och chefsstrategen Anna Borgeryd som dog i februari förra året. Syftet med minnesfonden är att främja forskning och projekt för uthållig försörjning, där entreprenörskap och konkreta projekt i mindre skala prioriteras. Stipendiet, som delades ut för första gången nu i år, var på 50 000 kronor. Mottagare: Harvest i Umeå.

Målet med Harvest är att öka den lokala matproduktionen med hjälp av nya lösningar och affärsmodeller. Det handlar om att låta maten komma närmare dem som sedan ska äta den.

– Vår affärsidé är att skapa en mer uthållig livsmedelsförsörjning genom att kombinera stadens resurser med landsbygdens potential; att bygga affärsmodeller som bidrar till en mer hållbar livsstil, säger Tobias Remes, som driver företaget tillsammans med Daniel Remes och Ellen Bergström.

Rent konkret betyder det att trion bakom Harvest ska satsa på hållbara tekniker för att producera och sälja grönsaker, bland annat med hjälp av hydroponiska odlingsmoduler som byggs in i exempelvis bostadsområden. De vill även kombinera detta med regenerativt jordbruk i så kallade periurbana områden max två mil utanför staden och utveckla nya och bekväma sätt för konsumenter att få tillgång till lokal mat.

– Vi vill stärka kunskapen om matens viktiga roll för hållbar utveckling för att på det viset höja matens status. Det hoppas vi kan göra den gröna näringen mer attraktiv att jobba i, inte minst för yngre generationer som är väldigt värderingsdrivna.

Stipendiet från Anna Borgeryds minnesfond på 50 000 konor kommer att investeras direkt i den pilotanläggning man just nu bygger upp centralt i Umeå. I november vann Harvest dessutom Uminova Innovations stora klimattävling, där priset var 200 000 kronor.

– Tanken är att utveckla en modell som ska vara enkel att växla upp och där man kan koppla på fler servicetjänster, säger Tobias Remes, som är sjuksköterska och idrottsfysiolog i grunden "och därför brinner lite extra för matens koppling till hälsa och välmående".

Hans bror Daniel har bakgrund från handels- och designbranschen medan Ellen har erfarenhet från företagande och produktutveckling inom matbranschen.

– Vi har tidigare arbetat tillsammans och vet att vi som team får saker att hända. Nu ser vi med spänning fram emot att kunna bidra till ett mer uthålligt livsmedelssystem.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: