Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

De kan vinna Utstickarpriset

The EAT-Lancet Commission, Gapminder Foundation och Greta Thunberg. Det är minst sagt en ganska tung trio som tävlar om att bli årets Utstickare 2019, ett pris som är instiftat av Polarbröd.

De kan vinna Utstickarpriset
Vem vinner Utstickarpriset 2019? Foto: Shutterstock.

Utstickarpriset...

…instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset 2019 offentliggörs den 14 november i Stockholm.

Utstickarpriset tilldelas en person eller organisation som vägleder andra, och som med djupa insikter om världsläget inspirerar och ger hopp, förmedlar kunskap och lyser upp vägen för oss runt omkring.

– Att bara sitta stilla och tycka att alla andra borde ta tag i de utmaningar vi står inför leder inte till någon större samhällsutveckling i hållbar riktning. Nej, ska det hända något är det bara att börja agera! Handlingskraft är mitt favoritord och dessa tre finalister till Utstickarpriset står alla för just det, säger Heidi Andersson, världsmästare i armbrytning som är med i juryn för Utstickarpriset .

Övriga medlemmar i den är professorn Johan Kuylenstierna, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler samt med Polarbrödsgruppens Karin Bodin.

Här är finalisterna:

  • The EAT-Lancet Commission: Hösten 2018 släppte organisationen EAT forskningsrapporten The EAT-Lancet Commission, som undersöker och förklarar hur vi i framtiden ska kunna förse 10 miljarder människor med hälsosam och klimatsmart mat. Bakom rapporten står bland andra Johan Rockström, professor i miljövetenskap, och Gunhild Stordalen, grundare av EAT Food Forum.
  • Gapminder Foundation:En icke vinstdrivande organisation som grundades 2005 av Ola, Anna och Hans Rosling. Verksamheten startade med utveckling och spridning av programvara för att på ett begripligt sätt åskådliggöra statistik om mänsklighetens utveckling. Organisationen vill bidra till en god global utveckling genom att göra pedagogisk statistik rörande sociala, ekonomiska och hållbarhetsrelaterade frågor lättillgänglig.
  • Greta Thunberg:Den 16-åriga aktivisten som på mindre än ett halvår fått ordet klimat på allas läppar. Med uppropen ”Skolstrejk för klimatet”, ”Fridays for Future” och ”#jagstannarpåmarken” engagerar hon både ungdomar och vuxna. Greta har bland annat fått tala inför FN, EU och det brittiska parlamentet och lyfter ofta fram kunskap och ansvar, där hon menar att världens ledare bör ta befintlig klimatforskning på allvar och agera därefter.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Bergstrom & Hellqvist wide