Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

De kryddar upp klimatarbetet

Ett samarbete mellan Matsmart och Paulig Foods, som bland annat äger varumärket Santa Maria, räddade en miljon kryddburkar som annars riskerade att slängas.
– Vår vision är en värld utan matsvinn, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

De kryddar upp klimatarbetet

Detta är Matsmart

En nätbutik som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med hemleverans över hela Sverige. Bland varorna finns mat som i många fall annars hade slängts på grund av exempelvis förpackningsbyten, säsongsvaror samt kort eller utgånget bäst före-datum.

I oktober lanserades Santa Marias nya kryddburkar. Vid lanseringen fanns ett restlager kvar med den tidigare designen. Innehållet höll samma kvalitet som kryddorna i de nya burkarna men kunde inte säljas i butik samtidigt som den nya designen lanserades.

Totalt låg en miljon kryddburkar i farozonen för att slängas. Lösningen blev att Matsmart köpte hela restlagret och nu säljer dem med 50–70 procents rabatt. 

– Som matföretag har vi ett stort ansvar för att minska matsvinnet. Att slänga utmärkta kryddor på grund av ett förpackningsbyte hade gått emot allt som varumärket Santa Maria står för. Därför känns samarbetet med Matsmart otroligt bra, säger Eva Berglie, kommunikationschef på Paulig Foods.

Matsmarts vision är en värld utan matsvinn. Orsakerna till att mat och dryck hamnar i den nätbaserade butiken varierar, men ofta beror det på överproduktion, säsongsvaror, förpackningsbyten och kort eller passerat bäst före-datum. Under 2018 sålde Matsmart totalt 3 218 ton mat i Sverige, en ökning med 59 procent jämfört med 2017.

– Alla producenter har då och då utmaningar med olika produkter. Paulig Foods tar ansvar för miljön genom att se problemet och hitta en lösning. Det här gör både miljön och våra matsmarta kunder till vinnare, säger Karl Andersson.

 AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019