Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

De ska hjälpa livsmedelsbranschen att få bättre koll på svinnet

Snömoln är en startup som sätter ihop köpare och leverantörer inom livsmedelsbranschen för att minska svinnet – och en av tre vinnare i en stor innovationstävling.
– Nu kan vi växla upp, säger Julia Wikström, som driver företaget tillsammans med sin man Johan.

De ska hjälpa livsmedelsbranschen att få bättre koll på svinnet
Julia och Johan Wikström, grundare av prisbelönta Snömoln.

Det är inte bara stora internationella organisationer och företag som aktivt kan stödja Agenda 2030.FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling skapar nya affärsmöjligheter, där startups också i hög grad kan vara med och bidra.

Detta tog Ideon Innovation fasta på och bjöd in till en innovationstävling med fokus på de globala målen. Potentiella vinnare var entreprenörer med tidiga idéer som både har affärspotential och kan bidra till en positiv förändring.

Tävlingen fick ett positivt gensvar med över 60 sökande bolag.

En av vinnarna har beröring med livsmedelsbranschen: Snömoln i Norden, ett foodtech-bolag med säte i Helsingborg och som drivs av Julia och Johan Wikström. Affärsidén går ut på att erbjuda en datadriven, molnbaserad marknadsplats där beställare och leverantörer genom smarta digitala verktyg får värdefulla insikter om varandras verksamheter, vilket resulterar i mindre matsvinn.

– Det här betyder jättemycket för oss. Det är en verifiering på att det vi gör behövs och är viktigt för branschen, säger Julia Wikström.

Hur skiljer sig Snömoln från andra typer av tjänster för att minska svinnet?

– Det finns många appar och företag som riktar sig till konsument men inte inom business-to-business. Vi riktar oss till grossister och producenter med digitala verktyg som skapar bättre förutsättningar för dialog, insikter och prognoshantering mellan parterna och på så vis bidrar till att motverka matsvinn. I dag hänger mycket på gissningar där företagen inte riktigt har koll på kundernas behov.

Hittills har de fått ett gott gensvar bland både livsmedelsföretag och branschorganisationer. Och nu finns plötsligt möjlighet att växla upp och utöka teamet.

Som vinnare får de nämligen både en plats i inkubatorn Ideon Innovation under tolv månader, samt ett bidrag på 100 000 kr. Dessutom erbjuds de tjänster och stöd av samarbetspartners till ett värde av ytterligare minst 100 000 kronor.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev