Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

De slår hål på seglivade myter om sambandet mellan mat och hälsa

I nya boken Frisk utan fusk reder de båda medicine doktorerna Maria Ahlsén och Jessica Norrbom ut vad som egentligen är nyttigt, vad som är helt onödigt och vilka populära kostråd som rentav kan vara hälsofarliga.

De slår hål på seglivade myter om sambandet mellan mat och hälsa
Maria Ahlsén och Jessica Norrbom har en ny bok ihop: Frisk utan fusk. Foto: Denise Lissert.

Kokosolja skyddar mot virus i tarmen, C-vitamin botar förkylning och sötningsmedel orsakar cancer.

Eller?

Som konsument möts vi dagligen av påståenden om vad som är bra för hälsan. Råden är både många och motsägelsefulla – och ofta helt felaktiga. 

För att reda ut vad som är sant och inte i den här hälsodjungeln har Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist, tillsammans med Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi, skrivit boken ”Frisk utan fusk”.

– Vi vill göra det lättare för folk att leva hälsosamt genom att fokusera på det som verkligen har effekt. Och avdramatisera – det här med att ha en vettig balans mellan mat och träning är egentligen inte så svårt, säger Maria Ahlsén, som även är licensierad kostrådgivare och flitigt anlitad föreläsare som ”brinner för att sprida vetenskapligt baserad information”.

Vilka är de vanligaste myterna kring mat och hälsa?

– Det är nog det här med att det är ett enskilt livsmedel eller en komponent som ska göra stor skillnad, som exempelvis gurkmeja eller ett specifikt ”superbär”. En annan vanlig missuppfattning är att allt som är ”naturligt” är bra. För mig som är kemist är det ett ganska lustigt synsätt, för en molekyl är ju samma molekyl oavsett om den är skapad i naturen eller i ett laboratorium. Och naturen har ju skapat gifter som finns i både flugsvampar och pilgiftsgrodor, liksom bakterien Clostridium botulinum vars gift är ett av de mesta potenta gifter som finns.

Industriellt producerad mat är ofta i skottgluggen när det gäller hälsa. Din kommentar?

– Att det inte behöver vara något som helst fel på färdigmat! Många har ju fått för sig att hel- och halvfabrikat innehåller mindre näring eller att färska grönsaker är mycket bättre än frysta. Men få saker är så praktiskt och nyttigt som frysta grönsaker att bara kunna plocka fram och på så vis få i sig mer grönt än man annars hade fått. Och att ställa sig och göra långkok varje dag efter jobbet av rädsla för ”processad mat”, med följd att man inte hinner eller orkar träna – ja, då blir det riktigt kontraproduktivt för hälsan.

Vilka kostråd som florerar är direkt farliga?

– Kostråd blir farliga om de gör att man avstår från en medicinsk behandling eller undviker att söka vård vid sjukdom för att i stället äta en viss sorts diet som man tror på. När jag är ute och föreläser om mat och hälsa stöter jag på människor som är övertygade om att det finns en konspiration mellan livsmedelsindustrin, läkemedelsbolagen och Livsmedelsverket – och dem är det väldigt svårt att påverka, säger Maria Ahlsén.

Vilket är ditt viktigaste friskråd?

– Att se till helheten. Vi har egentligen inga bristsjukdomar här i Sverige, problemet är i stället övervikt och de sjukdomar som detta för med sig. Mitt viktigaste råd för att hålla sig frisk är därför att se till att hålla ett hälsosamt midjemått och att träna.

Vilken är den vanligaste reaktionen du får efter dina föreläsningar?

– Att folk säger ”Gud vad skönt, då slipper jag köpa den där dyra kokosoljan”, eller vad det nu kan vara för specialprodukt man använder för att man tror att det är hälsosamt. Jag riktar in mig mer på vad som faktiskt ger hälsa än vad som är onödigt och många tycker att det låter både tryggt och enkelt.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev