Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

De testar nytt pantsystem för take away-förpackningar

En handfull kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg är först ut med att testa ett nytt pantsystem för take away-förpackningar, vilket både ska spara resurser och minska nedskräpningen.
– Projektet ligger perfekt i tiden, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

De testar nytt pantsystem för take away-förpackningar

Projektet...

...koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet och utförs i samarbete med A43 Coffee, Antrop, Coffice, Compass Group, Duni, Göteborgs stad, Håll Sverige Rent, KTH Students for sustainability, loop-it, My Vegina i Söderhallarna, Naturvårdsverket, Nordiska plast, Nordish market, PantaPå, Ragnsells, Returpack, Reitan Convenience Sweden AB, Restauranglabbet, Stories, Vasakronan och ZeroWaste Stockholm. Det finansieras av Vinnova och deltagande parter.

Tanken med det nya pantsystemet är att matlådor och kaffemuggar ska kunna lämnas in där de tidigare har inhandlats för att sedan diskas och återanvändas igen.

Pantsystemet kommer till en början att finnas på ställen vid KTH, Söderhallarna, SLU, Göteborgs universitet och vid Avenyn.

– Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Pant för återanvändning av take away-förpackningar finns i mindre skala i en del andra länder och storstäder men har inte tidigare testats i Sverige. Åsa Stenmarck menar att det är först nu som intresset för den här frågan har blivit stort:

– Enskilda aktörer har känt att det är svårt att starta upp den här typen av system på egen hand. Det är något som vi tar fasta på och därför samlar vi många aktörer i det här projektet, för att på så sätt komma så nära verkligheten som möjligt och hantera de utmaningar som finns.

Trenden med take away ökar i hela världen. En övergång från engångsartiklar till förpackningar som går att återanvända skulle minska resursförbrukningen, både genom att avfallsmängden minskar men framförallt genom att färre muggar och lådor behöver produceras. Ytterligare en aspekt är att nedskräpningen skulle minska. Engångsartiklar beräknas stå för så mycket som 43 procent av nedskräpningen i EU.

– Själva kulturen att vi hämtar allt mer mat och ibland äter den ”i farten” är svår att ändra på, däremot går det att ändra på vilka produkter vi tar till hjälp när vi gör det. Många take away-förpackningar används mer som transport av mat och dryck tillbaka till arbetsplatsen eller hemmet och där borde det gå att införa mer hållbara alternativ, säger Åsa Stenmarck.

En tidigare studie som IVL har gjort visar att både restaurang- och kaféaktörer och deras gäster ställer sig positiva till ett pantsystem på take away-förpackningar.

– Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Bergstrom & Hellqvist wide Nyhetsbrev