Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

DEBATT: Uppstickarna möter kundernas behov bäst

Konsumenter vill veta var maten kommer i från, hur den produceras och vad som händer med plasten den förpackas i. Det krävs nya tekniska lösningar för att förmedla det, menar Colin Elkins på IFS, i den här debattartikeln för Livsmedel i fokus.

DEBATT: Uppstickarna möter kundernas behov bäst
Foto: Shutterstock.

Det jobbas hårt på att skapa lösningar som passar den moderna konsumenten. I det öppna projektet OpenSC används QR-koder som kan skannas för att ge konsumenter tillgång till produkters hela historia. Nestlé, Procter and Gamble, PepsiCo med flera jobbar tillsammans med Loop för att ersätta engångsförpackningar med återanvändbara.

Ett stort problem med de här satsningarna är att mjukvaran som behövs för att sköta ekonomin inte är kopplad till införskaffandet av råvaror, utvecklingen av recept och tillverkningen. 

Information om var råvaror kommer ifrån och hur råvaror används hanteras av andra applikationer. Det här gör att det blir svårt att se hur förändringar av hur produkter utformas och tillverkas påverkar lönsamheten.

Ett annat problem är att dagens applikationer har svårt att hantera livsmedelsprodukter som finns en kortare tid på butikshyllorna. Den hanteringen blir nödvändig om användningen av plast i förpackningarna ska minska.

Start up-företagen inom livsmedelsindustrin förlitar sig inte på omogen teknik som blockkedjor för att ordna ökad transparens. I stället använder de moderna affärssystem som kan tillhandahålla den information som behövs. Moderna system bjuder också på planeringsfunktioner som är integrerade med hanteringen av råvaror. Det innebär inköp som styrs av efterfrågan och att minimera mängden råvaror som behöver kasseras.

Ett exempel på det här är Gaia Herbs som tillverkar närings­tillskott. Företaget ger kunder­na tillgång till information om sin försörjningskedja på en webbsajt, till exempel om var ingredienser kommer i från. Det inbegriper information om tillverkare, till exempel vem som har skött maskinerna under tillverkningen.

När de stora producenterna experimenterar med block­kedjor och att försöka manipulera applikationer som i grunden inte är ändamålsenliga, använder uppstickarföretagen nya applikationer som gör mer flexibla och agila arbetssätt möjliga. 

Det gör att uppstickarbolagen, som inte har ett tungt bagage i form av äldre lösningar, sitter i förarsätet i kampen om att på bästa sätt möta konsumenternas nya behov.

Colin Elkins, globalt ansvarig för lösningar till livsmedelsindustrin, IFS

 

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev