Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Dietistens bok: Allt en tonåring behöver veta om mat och träning

Klara, färdiga, kör! Det är namnet på en rykande färsk bok som dietisten och träningsexperten Kajsa Asp Jonson skrivit.
– Jag vill göra det snabbt och enkelt för idrottande tonåringar att äta hälsosamt, säger hon.

Dietistens bok: Allt en tonåring behöver veta om mat och träning
Foto: Tomas Olsson.

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist med fördjupning inom idrottsnutrition, med lång erfarenhet av att sprida kunskap om kost och träning. Inte minst till unga genom olika idrottsföreningar.

– Jag har själv barn som idrottar och har varit handbollstränare för ett P06-lag i många år, så bra mat för unga som tränar är något jag verkligen brinner för.

Nu i dagarna utkommer ”Klara, färdiga, kör – allt en tonåring behöver veta om mat och träning för att må bra och nå sina mål”, en inspirerande och klok bok fylld med tips och recept och som hon ger ut på eget förlag.

– Den vänder sig till barn och unga upp till 15 år men kan absolut även läsas av dem som är lite äldre. Jag skriver för dem som tränar mycket – men även för dem som vill komma igång och träna.

Det finns massor av böcker om mat, hälsa och träning. Varför behövs den här?

– För att det saknats en bok som är tillräckligt enkel att ta till sig och som ungdomar i den här åldern orkar ta sig igenom. De tar sig sällan tid att läsa böcker och vill snabbt få en överblick över vad det är som gäller.

Vad är som gäller då?

– De som tränar mycket behöver även mycket mat. Problemet i dag är att många äter för lite eller ”för nyttigt”. Den som tränar mycket behöver fylla på med både näring och energi, då finns det även plats för en del sånt som ofta anses vara mer onyttigt. Att äta alltför fettsnålt och fiberrikt gör det svårt att täcka behovet av energi, säger Kajsa Asp Jonson.

– Jag har även med en del om mat och rörelse för hjärnan. Det är ett oerhört spännande forskningsområde som inte så många andra skrivit om – än.

Recepten i boken har hon tagit fram tillsammans med sin 15-åriga son, det handlar om matiga mellanmål och som är enkla att fixa mellan skola och träning.

Nämn en av dina egna favoriter?

– Då väljer jag en mug cake som man gör av ägg, havregryn, banan och jordnötssmör och bakar av i micron och äter tillsammans med keso eller ett glas mjölk. Supergott!

Klimatsmart är ett ord i tiden och Kajsa Asp Jonson delar generöst med sig av tips på hur man kan använda matrester på ett kreativt sätt. Som att laga pizza av tortillabröd som blivit över efter tacomiddagen, eller att göra något hon kallar apple smash av kantstötta äpplen.

Boken innehåller även ett avsnitt med frågor och svar, baserat på de frågor Kajsa själv brukar få när hon föreläser för idrottande ungdomar och deras föräldrar och tränare.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Under det senaste året har det varit många frågor kring energidrycker och proteintillskott – ja, kosttillskott över huvud taget. Det är en vanlig missuppfattning att man behöver en massa specialprodukter för att man tränar men jag vill visa att det faktiskt räcker fint med alldeles vanlig mat.

Vad har du att säga till livsmedelsproducenterna?

– Att det har en enorm betydelse hur mat marknadsförs och presenteras för unga. Och jag tycker att de borde kunna utveckla sitt grab-and-go-sortiment så att det finns mer portionsförpackad mat med substans att köpa för dem som tränar, säger Kajsa Asp Jonson, och tar de fyllda knäckebröden från Vasa som gott exempel.

– Men allt handlar inte om vad man äter. Mitt budskapär att det är viktigt att hitta en balans mellan mat, sömn, träning och vila. Man måste se till helheten för att må bra och kunna prestera så bra som möjligt.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: