Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Digital guide gör det enklare att starta livsmedelsföretag

Nu lanseras digitala guider som underlättar för den som vill starta företag inom livsmedelskedjan. Först ut är guide för företag i biodlar- eller honungsbranschen och snart kommer även en för vattenbruk.

Digital guide gör det enklare att starta livsmedelsföretag

Digitala tjänster för en smartare vardag

Inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin jobbar Jordbruksverket med digitalisering på flera områden för att skapa möjligheter till en smartare vardag för lantbruksföretagen. Bland annat kommer djurskyddskontroller att göras mobila, där kontrollanter från länsstyrelserna blir användare av den nya lösningen. En annan del är att göra mer data från Jordbruksverket tillgängligt på öppnadata.se, för att uppmuntra till framåtdrivande lösningar där datan kan omvandlas till användbara tjänster.

De nya guiderna har tagits fram i ett samarbete mellan Jordbruksverket, Tillväxtverket och Livsmedelsverket och finns på portalen verksamt.se, som samlar alla de myndighetskontakter som behövs för att starta företag.

– Det här är två pilotbranscher som är en sorts motvikter. Biodlar- och honungsbranschen är ganska enkel att starta företag inom, medan för vattenbruk kan det krävas över 40 olika tillstånd, säger Anne Hansson uppdragsledare för Smartare livsmedelskedja – digitalt först.

Hon förklarar att den stora vinsten är att man som företagare slipper vara rädd för att missa någon information eller något tillstånd. Dessutom får man en bra överblick utan att behöva leta sig fram på olika myndigheters webbplatser. Man fyller helt enkelt i vissa kriterier och får därefter en sammanställning på det man behöver göra för att kunna starta sitt företag.

– Nästa år ska vi kartlägga hur vi kan skala upp guidestöd och tjänster så att fler branscher inom livsmedelskedjan kan inkluderas i lösningen på ett effektivt sätt.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev