Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

EAT-Lancet får Utstickarpriset 2019: ”Viktig bit i klimatpusslet”

Vinnaren av Utstickarpriset 2019 är the EAT-Lancet Commission.
– De har lyckats koppla ihop klimat- och miljöfrågor med ett hälsoperspektiv, säger professorn och juryledamoten Johan Kuylenstierna till Livsmedel i fokus.

EAT-Lancet får Utstickarpriset 2019: ”Viktig bit i klimatpusslet”
Dr Brent Loken, Director of Science Translation på EAT, var på plats för att ta emot 2019 år Utstickarpris på torsdagskvällen.

Juryns motivering:

”Att förse 10 miljarder människor med en hälsosam och hållbar kost producerad med respekt för planetens gränser är möjligt. Ett systemskifte skulle förbättra hälsa och välbefinnande för miljontals människor och tillåta oss att överlämna en livskraftig planet till kommande generationer. Årets vinnare sprider både kunskap och hopp för det viktiga arbetet med att minska matens miljöpåverkan och för att förbättra den globala folkhälsan.”

För åttonde året i rad delar Polarbröd ut Utstickarpriset, som i år gick till The EAT-Lancet Commission. Vinnaren får en prissumma motsvarande 100 gram guld som bidrag i sitt fortsatta arbete.

– The EAT-Lancet Commission visar på betydelsen av samarbete över disciplinära gränser för att verkligen kunna presentera rekommendationer för ett hållbart livsmedelssystem, säger Johan Kuylenstierna.

EAT är en organisation som utifrån forskning verkar för att minska livsmedelssystemets klimatpåverkan med fokus på hälsosam mat. Under 2018 släppte man forskningsrapporten The EAT-Lancet Commission, som undersöker och förklarar hur vi i framtiden ska kunna förse 10 miljarder människor med hälsosam och klimatsmart mat. Bakom rapporten står bland andra Johan Rockström, professor i miljövetenskap, och Gunhild Stordalen, grundare av EAT Food Forum.

– Vi är överväldigade och tacksamma av det gensvar som rapporten fått runt om i världen. Vi inser också att rapporten bara är början på en lång resa för att fixa det globala livsmedelssystemet så att det kan leverera hälsosam och hållbar mat till varenda människa på planeten, säger Dr Brent Loken, Director of Science Translation på EAT.

I juryn för årets Utstickarpris sitter armbryterskan Heidi Andersson, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler och Polarbrödsgruppens Karin Bodin – samt professor Johan Kuylenstierna.

 Vilken betydelse har vinnaren haft för det ”gröna matskifte” som just nu pågår?

– De har haft stor betydelse för trovärdigheten i debatten, och genom att koppla ihop klimat- och miljöfrågor med hälsoperspektivet. Det är inte så ofta som forskningsrapporter verkligen lyckas nå ut på det här sättet; den här rapporten är en viktig pusselbit i det förändrade konsumtionsmönstret där många krafter nu drar åt samma håll. När man kan tänka både hälsa och klimat så stärker det drivkrafterna för människor, säger Johan Kuylenstierna.

Vinnaren prisades under torsdagskvällen tillsammans med finalisterna The Gapminder Foundation som tillgängliggör pedagogisk statistik om världsläget och Greta Thunberg, 16-åringen som fått världen att öppna ögonen för klimatdebatten.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev