Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Engagerad utstickare prisas för att hon gör skillnad på riktigt

Årets Utstickarpris, som delas ut av Polarbröd, går till krögaren och dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg, för hennes brinnande engagemang för natur, miljö och livsmedelsproduktion och viljan att göra skillnad.
– Att vinna det här priset var ett riktigt jäkla halleluja-moment, säger hon.

Engagerad utstickare prisas för att hon gör skillnad på riktigt

Vinnarmotiveringen

"Årets vinnare arbetar helhjärtat och med ett brinnande engagemang för en hållbar framtid och en rik matkultur. Med avstamp i matglädje och välsmakande råvaror jobbar hon för en hållbar utveckling i alla led, från bruket av jorden, till råvarornas kvalitet, lagandet av maten och konsumentens upplevelse. Hennes globala ansats förankras i myllan på lokal nivå. Inte bara genom att själv bevisa att det går att odla goda råvaror med ett välmående jordbruk, utan också genom att göra viktiga dokumentärfilmer om ämnet där hon gör svåra frågor tillgängliga för den breda massan. Tina-Marie Qwiberg inspirerar och ger oss hopp om en levande, motståndskraftig och uthållig försörjning."

Som stor aktör i livsmedelsbranschen vill Polarbröd inspirera fler till att äta god, växtbaserad mat. Som en del av den ambitionen instiftades Utstickarpriset 2012: "för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet". 

Prisets tema i år är en hyllning till maten och dokumentärfilmaren, odlaren och krögaren Tina-Marie Qwiberg, som tillsammans med sin familj driver restaurangen och gästgiveriet Gula Hönan och Tuppens Krog på Gotland.

Hon får priset för sitt brinnande engagemang för natur, miljö och livsmedelsproduktion och viljan att göra skillnad, vilket bland annat resulterat i filmerna “Bieffekten” och “Den sista skörden”

 – En morot odlad i frisk, levande jord ger mersmak. Kroppen känner det och vips har du ätit två morötter till. En morot odlad i utarmad jord, ger tomhet, du äter max en halv och slänger bort resten. Vi behöver kvalitet i stället för kvantitet, säger Tina-Marie Qwiberg. 

Övriga finalister var food sharing-entreprenören Raphael Fellmer, initiativtagaren bakom Stop Spild Af Mad Selina Juul, den amerikanske restauratören Dan Barber, författaren samt tv-kocken Susanne Jonsson.

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev