Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Ett skutt för lammproduktionen

Efterfrågan på svenskt lammkött ökar. En förklaring är att svenskt lammkött har gott förtroende hos svenska konsumenter.
– Det ses som en gedigen produkt, som är sund och miljövänligt producerad, säger Viktoria Östlund, expert på nöt- och lamm på LRF.

Ett skutt för lammproduktionen

Svenskt lammull

Samtidigt som efterfrågan på svenskt lammkött ökar, jobbar branschen nu tillsammans med svenska konfektionsföretag för att mer av den svenska ullen ska tas omhand och användas av textilindustrin. Spännande tester kring detta görs av de kända designföretagen Filippa K och Röjk. Än så länge finns det många svenskproducerade ulltröjor som innehåller importerad ull.

För tredje veckan i rad ligger uppköpspriset för lammkött för svenska producenter på över 55 kronor kilot, vilket är rekord.

– Konsumenttrenden att välja svensk mat är stark och efterfrågan på svenskproducerat lammkött ökar mer och mer. Samtidigt har Sveriges lammuppfödare fortfarande möjlighet att ta mycket mer marknadsandelar eftersom endast en tredjedel av lammen vi äter i Sverige är uppfödda i Sverige, säger Viktoria Östlund.

Under 2017 tog lammproduktionen ett stort skutt, sammanlagt slaktades 261 600 får och lamm, vilket innebar 5 300 ton kött – det mesta sedan 1985. Sedan dess har den höga produktionen fortsatt och vuxit ytterligare 2018 till 280 200 får och lamm till totalt 5 600 ton kött.

LRF samarbetar med detaljhandel för att ytterligare öka intresset och marknadsföringen för svenskt lamm. Målet på lång sikt är att svensk produktion ska öka med 60 procent till 2030 genom investeringar och ökad produktivitet.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev