Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Europa lär av det danska fullkornsundret

En hög konsumtion av havregryn, rågbröd och fullkornsvete är en del av förklaringen till ”det danska fullkornsundret” – danskarna har nära på fördubblat sin konsumtion av fullkorn under de senaste tio åren. Nu ska resten av Europa inspireras av det danska exemplet.

Europa lär av det danska fullkornsundret

Nu i veckan möttes en rad forskare, konsumentorganisationer, företag och medlemmar av EU-parlamentet från hela Europa i Bryssel för att diskutera huruvida man kan etablera ett europeiskt partnerskap för fullkorn.

Inspirationen kommer från danska Whole Grain Partnership, som arbetar för att förbättra folkhälsan genom att få danskar att äta mer fullkornsprodukter. Det är ett samarbete mellan den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, danska Cancerfonden, Heart Foundation, Diabetes Association och ett antal livsmedelsföretag.

Att man lyckats bevisas av det faktum att danskarna nästan fördubblat sitt fullkornsintag under de senaste tio åren; nu äter danskarna äter i genomsnitt 63 gram fullkorn per dag.

– Danmark är ett föregångsland när det gäller att öka fullkornsintaget och vi ser fram emot att lära oss av danskarna så att vi kan förbättra folkhälsan i Europa, säger Wendy Yared, chef för European Cancer League, som tillsammans med Grain Forum stod som arrangörer av mötet i Bryssel.

– Trots starka bevis för fullkorns hälsosamma egenskaper, inte minst för att förebygga cancer, är konsumtionen av fullkorn i Europa oroväckande låg, säger Wendy Yared, som önskar sig gemensam definition av begreppet fullkorn och en gemensam märkning av produkter för att öka attraktiviteten och hjälpa konsumenterna att lättare hitta fullkornsprodukterna i butiken.

 

Annons: Algol
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: