Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

EU:s jordbruksutskott vill ha namnbyte i vegovärlden

Vegokorv, sojafärs och tofubiffar är väl inarbetade produkter och begrepp. Men om EU:s jordbruksutskott får som det vill kan det komma att bli ett förbud mot köttinspirerade namn på växtbaserade livsmedel.

EU:s jordbruksutskott vill ha namnbyte i vegovärlden
Vegetariska burgare – eller vad ska den här typen av produkter egentligen heta i framtiden?

Europaparlamentets jordbruksutskott föreslog i slutet på förra veckan ett förbud mot att använda köttinspirerade namn som kan förväxlas med köttprodukter som benämning av vegetariska produkter. Exempel på sådana namn är stek, biff, korv och burgare.

Ett liknande förbud finns redan mot att kalla växtbaserade alternativ till mejeriprodukter för exempelvis mjölk, ost och grädde.

Ulrika Erhardt, expert på livsmedel och lagstiftning på Livsmedelsföretagen, menar dock att det vore att gå rätt långt att helt förbjuda beteckningar på livsmedelsförpackningar som handlar om form:

– Det viktigaste är att vedertagna beteckningar inte används på ett sätt som blir vilseledande för konsumenten. Men så länge innehållet i produkten tydligt anges så behöver man ju inte dra det längre än det behövs, säger hon.

För att förslaget ska bli en lag behöver det först röstas om av hela Europaparlamentet och sedan förhandlas med ministerrådet, som är det andra lagstiftande EU-organet vid sidan om parlamentet. En lång process som blir ännu längre i och med EU-valet i maj.

– Det är inte ens säkert att resultatet av den här omröstningen är aktuell att tas upp i parlamentet efter valet, det kan hända att man tar om det från början i jordbruksutskottet som ju då kommer att ha en nyvalda ledamöter, säger Nicklas Amelin, EU-expert på Livsmedelsföretagen.

I Frankrike finns redan en lagstiftning som stoppar vegetarisk mat från att marknadsföras med ord som korv, bacon eller stek, och som antogs av det franska parlamentet under förra året. Tillverkare och försäljare som bryter mot lagen och marknadsför vegetariska halvfabrikat med ord som sojabiff eller tofukorv riskerar böter på miljonbelopp.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019