Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Fazer köper Frebaco Kvarn i Sverige

Fazer-koncernen fortsätter att investera i havre genom att köpa Frebaco Kvarn i Sverige. Genom förvärvet fördubblar Fazer sin havrekapacitet och blir en betydande aktör inom den globala havreexporten.

–Vi fortsätter förverkliga vår tillväxtstrategi och förstärker vår position, både i Sverige och inom havre. Under de senaste åren har vi investerat 15 miljoner euro i vår havreproduktion i Finland. I och med detta förvärv blir Fazer en aktör inom den internationella kvarnverksamheten. Vårt mål är att växa internationellt och exportera havre från Finland och Sverige till marknaderna i Centraleuropa och Asien, säger Christoph Vitzthum, Fazers koncernchef.

I och med hälso- och välmåendetrenden är supermaten havre populär i hela världen. Den nordiska havren är ren, naturlig och av utmärkt kvalitet. Havrens påvisade och EU-godkända hälsoeffekter intresserar konsumenterna.

För att svara på den ökade efterfrågan på havre byggde Fazer en havrekvarn i Lahtis i Finland år 2013 och investerar som bäst i en fördubbling av dess kapacitet. I och med förvärvet av Frebaco i Lidköping i Sverige fördubblar Fazer ytterligare sin havrekapacitet. Fazer Kvarn, med verksamhet både i Lahtis och i Lidköping, blir en betydande aktör i den globala havreexporten. I dag kommer över hälften av Fazers omsättning från havre från export till 30 länder. Fazer har nyligen lanserat havreingredienser med mervärde – beta-glukan, protein och olja från havre – som riktas in på den globala marknaden.

- Havre är en internationell framgång för vår kvarnverksamhet. Fazer och Frebaco har båda arbetat med forskning och utveckling samt produktutveckling inom havre i samarbete med universitet och forskare. Nu slår vi ihop våra krafter och får en ännu djupare kunskap om denna nordiska supermat. Genom Frebacos konsumentprodukter får vi också tillgång till  detaljhandelskanaler i Sverige, säger Heli Arantola, som leder Fazers kvarnverksamhet.

Frebaco Kvarn, med havre-, vete- och rågkvarnar, ligger i Lidköping, Sverige. Kvarnen tillverkar produkter av hög kvalitet och hälsosamma och ekologiska produkter under varumärket Frebaco Kvarn: Mjöl och havreprodukter till livsmedelsindustrin samt müsli, gröt, frukostflingor och matgryner till konsumentmarknaden. All spannmål som ingår i Frebacos produkter odlas på Västgötaslätten.

- Havrebaserade produkter växer kraftigt på marknaden både inom livsmedelsindustrin och på konsumentmarknaden. Vi ser Fazer som en betydelsefull ny ägare som ger rätt förutsättningar för fortsatt utveckling av Frebacos verksamhet, säger Stefan Hollerup, vd på Frebaco Kvarn.

Källa: Fazer

Taggar

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Triolab Nyhetsbrev