Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Fazer minskar sitt matsvinn

I sin senaste kampanj mot matsvinn lyckades Fazer minska sitt totala matsvinn med 1,3 ton under 14 dagar.

Under kampanjen, som genomfördes i maj, minskade matsvinnet med 25 procent, jämfört med föregående kampanj. Mängden gästsvinn minskade med hela 30 procent. Det är det bästa resultatet i Fazer Food Services historia. Merparten av det som slängs är bikomponenter, som tpasta och potatis, vilka även har en mindre miljöpåverkan. 

– Ett av Fazer Food Services miljömål för 2016 är att minska mängden matsvinn med totalt tio gram per portion. Under den senaste kampanjen lyckades vi minska med nästan 16 gram per portion och totalt 1,3 ton, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef på Fazer Food Services.

Jonny Zackrisson förklarar resultatet med att matsvinn i relation till hållbarhet är något som engagerar både medarbetare och gäster.

– Att mäta matsvinn är inget nytt för oss, men de nya metoderna hjälper oss att bli mer medvetna om orsakerna, vilka åtgärder som kan vidtas och hur vi kan engagera våra gäster. Det är tydligt att vårt nya arbetssätt bidrar till fantastiska resultat, som ser mycket lovande ut för arbetet med våra miljömål för 2016.

Fazer Food Services har länge gjort regelbundna mätningar av matsvinn med målet att hålla det på en så låg nivå som möjligt – både det som kommer ifrån köket och det som lämnas på tallrikarna. Sedan 2015 används mer detaljerade metoder för att på djupet analysera svinnet och skapa en större medvetenhet, samtidigt som det genomförs kampanjer i restaurangerna för att engagera gästerna.

Källa: Fazer Food Services

 

Taggar

Annons: Nordic food industry fiskpinne
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Triolab Nyhetsbrev