Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Forskningen som tar sjömaten från köket till sängen

Det här med räkor och vitt vin som ett bra förspel har fått stöd från forskningen. En ny studie visar nämligen att regelbunden och hög konsumtion av sjömat både ökar sexlusten och chansen att bli gravid.

Forskningen som tar sjömaten från köket till sängen
Foto: Shutterstock.

Att äta fisk och skaldjur är hälsosamt, klimatsmart och gott – det vet vi. Men nu visar amerikansk forskning att det även kan finnas andra fördelar med marina måltider.

Studien från Harvard TH Chan School of Public Health i USA visar att de som åt sjömat mer än två gånger i veckan blev gravida snabbare. Undersökningen genomfördes under ett års tid och kartlade de dagliga kostvanorna hos 500 par som försökte bli gravida. 92 procent av dessa par lyckades bli gravida efter ett år, medan motsvarande andel bland den grupp som åt mindre sjömat var 79 procent.

Även samlagsfrekvensen hos paren som åt mer fisk och skaldjur var högre. Forskarna såg en positiv inverkan av omega 3-fettsyror för fertiliteten hos både män och kvinnor. 

– Studien tar sjömaten från köket till sänghalmen och visar en spännande koppling mellan intaget av fisk och fertilitet. Jag ser fram emot att följa hur detta påverkar svenskarnas konsumtion av sjömat framöversäger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd. 

 

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev