Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Gör succé med vin som är garanterat fritt från alkohol

Hon är socionomen och terapeuten som vill förändra alkoholkulturen – genom att tillverka vin!
Möt Moa Gürbüzer som driver MRG Wines AB och som nyligen utsågs till Årets kvinnliga stjärnskott på entreprenörsgalan EY Entrepreneur Of The Year.

Gör succé med vin som är garanterat fritt från alkohol

Lyssna på Moa

Nu startar Moa podcasten ”Med eller Utan” som ska öppna upp för en diskussion om hur vår alkoholkultur ser ut idag. I podden bjuder Moa in gäster för att diskutera de olika sidorna av alkohol, såväl bra som dåliga, varför det kan vara svårt att säga nej och känslan av att behöva ursäkta sig.

Under sina år som socialarbetare och familjeterapeutsåg Moa Gürbüzermånga barn växa upp i hem med alkoholmissbrukande föräldrar. En dag bestämde hon sig för att hoppa av karriären och i stället bli vinmakare.

– Jag drivs av ett starkt engagemang. Det finns 60 000 barn vars föräldrar inte kan hantera alkohol och vi har en struktur i samhället i samhället där det finns starka normer kring alkoholdrickande. De som inte dricker måste ständigt motivera varför, säger hon.

År 2013 startade hon företaget MRG Wines 2013, med affärsidén att tillverka och sälja högkvalitativa, alkoholfria viner, både stilla och mousserande. Idag tillhör dessa viner Sveriges mest sålda i den alkoholfria kategorin; under förra året omsatte företaget 29 miljoner.

Men målet är inte bara att sälja utan att förändra den svenska alkoholkulturen.

– Jag vill att frågan ”med eller utan alkohol?” ska bli lika självklar som att fråga om någon vill ha sitt kaffe med eller utan mjölk. Med våra produkter kan både gravida, nykterister, nyktra alkoholister, religiösa och vilka skäl man än nu har ingå i sociala sammanhang på ett enklare och mer självklart sätt, säger Moa Gürbüzer.

Vad kunde du om vintillverkning innan du drog igång?

– Ingenting! Men jag har en son som är kemist och om jag väl har bestämt mig för något finns det egentligen ingenting som kan stoppa mig.

Hon lyckades intressera Richard Julin, en av väldens bäste champagneexperter, för sin idé, vilket har varit en god hjälp både för att få fram rätt kvalitet och rent marknadsföringsmässigt.

Men du tillverkar inte vinet själv?

– Nej, utan jag köper upp viner från de bästa vingårdarna i området Languedoc i Frankrike. Alla vinerna är lagrade på fat, på samma sätt som man gjort i generationer.När vinet fått den karaktär vi eftersträvar och nått sin fulla potential avalkoholiseras det med en unik, patenterad teknik, med resultatet att vinet behåller sina naturliga smaker och aromer, säger Moa Gürbüzer.

Hon förklarar att vinerna måste ha hög fruktighet och smörighet och innehålla mycket mineraler för att behålla smaken när alkoholen är borttagen.

– Jag åker runt bland vinodlarna och testar mängder av viner men när jag förklarar vad jag ska göra med dem är det inte alla som blir så glada. De älskar ju sina viner och kramar varenda vinranka.

Vad är framgångsfaktorn bakom MRG Wines?
– Att våra viner är så goda. När folk provar våra drycker första gången så förundras de över att något som är alkoholfritt kan smaka så gott. Vi kommer inte med några pekpinnar utan erbjuder bara alkoholfritt vin som är minst lika gott som de vanliga.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019