Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Gotlands Bryggeri: "Öl kan vara så mycket mer"

Gotlands Bryggeri öppnar nytt bryggeri nästa sommar med en kapacitet på två miljoner liter per år.
– Vi gör allt vi kan för att få människor att upptäcka att öl är mer än lager, säger Mikael Mossvall.

Gotlands Bryggeri:
Bryggmästare Johannes Obermeier, besöksansvarig Vendela Jansson och vd Mikael Mossvall. Foto: Agneta Renmark

Gotland runt

I samband med Almedalsveckan arrangerar LivsmedelsFöreningen studiebesök hos olika matproducenter på Gotland. Du som inte var med kan läsa om besöken här på sajten och i nästa nummer av Livsmedel i fokus.

Insprängt mitt i det gotländska kulturarvet ligger Gotlands bryggeri. Här produceras 22 olika sorters öl men bara några sorter i taget. Lokalerna är nämligen rätt trånga och här finns bara två pannor att brygga i – om än väldigt vackra och glänsande kopparpannor.

– Den stora volymen produceras på Spendrups bryggeri i Grängesberg, säger Mikael Mossvall.

Det är nämligen Spendrups som äger Gotlands Bryggeri och som startade det för 25 år sedan – och som inledde hela utvecklingen av små, lokala hantverksbryggerier. Och som gjort att det bara på Gotland finns hela nio bryggerier i dag.

– Vi ser inte varandra som konkurrenter utan har ett utvecklat samarbete för att tillsammans lyfta kvaliteten på ”gotlänskt öl”.

Det unika läget innanför Visby medeltida ringmur gör Gotlands Bryggeri till ett mäkta populärt turistmål. För 300 kronor får man en guidad tur på en timme, som avslutas med en provsmakning.

När det nya bryggeriet byggs ovanför Visby hamn blir det ännu mer fokus på besöksverksamheten inne i stan medan produktionen sker utanför ringmuren.

Vilka är då de hetaste trenderna just nu inom ölvärlden?

– Vi märker tydligt att intresset för hantverk och lokalproducerat växer men även att dricka alkoholfritt öl. Däremot får det där med mindre alkohol inte gå ut över smaken, säger Johannes Obermeier, som är bryggmästare på Gotland bryggeri och som ursprungligen kommer från Tyskland.

En rolig nyhet som gjorde succé förra året var att brygga öl med en inblandning av lokalproducerad äppelmust, något som givetvis kommer att utvecklas vidare i höst.

– Nio av tio öl som säljs i Sverige är lager. Vi vill göra allt vi kan för att få människor att upptäcka att öl kan vara så mycket mer, säger Mikael Mossvall.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019