Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Gråärtorna tar plats i rampljuset

Under finalen av Årets kock kommer kockelever från Dackeskolan i Mjölby att bjuda besökarna på lättrökt korv lagad av gråärt som en del av ett gastronomiskt forskningsprojekt som inkluderar en ny app.

Gråärtorna tar plats i rampljuset
Lättrökt korv på gråärt med sallad på surkål och kimchi är redo att möta Årets kock. Foto: Maria Pettersson.

Forskare från såväl Alfred Nobel Science Park som Vreta Kluster är på plats under finalen av Årets kock, som äger rum 12-13 september i Stockholm.

– Vi är där för att lyfta nya innovativa råvaror och visa kockarna att ”titta här, vilka fantastiska svenska produkter det finns att jobba med”, säger Annika Grälls, verksamhetsansvarig för mat och måltid på Alfred Nobel Science Park i Örebro.

Tillsammans med lokala producenter från Örebro län och Östergötland och kockelever från Dackeskolan i Mjölby kommer man att bjuda alla besökare på rätter som lättrökt korv på gråärt med sallad på surkål och kimchi, och surdegschips med hummus av åkerböna.

Med i bagaget har de även en nyutvecklad app, som tagit fram av IT-elever sidan Örebro universitet, och som kan användas för att bedöma egenskaper som till exempel smak, konsistens, känsla och utseende på olika typer av mat och livsmedel. Resultatet kommer att användas av doktoranden Magnus Westling vid Örebro universitet.

– Meningen är att få reda på vad folk tänker och tycker om rätterna, hur de ser ut, smakar och hur de upplever konsistensen, säger Annika Grälls, som ser Årets kock som en möjlighet att kunna knyta ihop nya spännande samarbeten mellan kockar och forskare.

Restaurangläraren Katarina Westlund är djupt imponerad över sina kreativa kockelever från Dackeskolan i Mjölby, som går sitt tredje och avslutande år.

– Hela klassen är med i projektet och går verkligen in för det här, läser in sig på hållbarhetsfrågor och stannar hellre kvar i köket för att experimentera med baljväxter än att gå hem efter skolan. De ser verkligen fram emot möjligheten att få åka till Årets kock och bjuda på de här rätterna.

Grundrecepten utarbetades redan före sommaren och har nu finjusterats med smaksättning och rökning.

– Konsten är att fokusera på smak och utseende men att samtidigt inte göra det så komplicerat, säger Katarina Westlund, som tycker att det är lite extra roligt att en av uppgifterna för finalisterna i år är just att stoppa korv.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: