Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Hackaton om framtidens mat

En scanner av en pennas storlek, som kan varna om maten på tallriken innehåller något ämne man är allergisk mot utsågs till den mest innovativa idén på Food Hackaton by Krinova.

Hackaton om framtidens mat
Vinnarna på årets Food Hackathon. Foto: Krinova

Sex olika koncept för hur vi kan producera, distribuera och konsumera mat på ett mer hållbart sätt blev resultatet när Food Hackathon by Krinova arrangerades 27 – 29 januari. Under 48 timmar har drygt 40 tävlande från 20 olika länder hackat fram koncept och embryon till affärsidéer.

Lagen bestod av en mix av professioner - agronomer, livsmedelsingenjörer, programmerare och ekonomer - människor med olika profession och bakgrund men med engagemanget för mat som en gemensam nämnare.

Fyra priser delades ut: publikens val, den mest innovativa idén, idén som kan få störst betydelse för framtiden och idén med störst potential. De fyra vinnarna fick dela på 50 000 kronor.

Juryns val av den mest innovativa idén blev en scanner i storlek som en penna som kan varna om maten på din tallrik innehåller något av de ämnen du är allergisk mot. Idén som bedömdes ha störst potential blev en teknik som gör det möjligt att urskilja kopior av livsmedel från originalen. Den idé som juryn ansåg kan få störst betydelse i framtiden var en sexkantig låda gjord för att skydda och transportera frukt och grönsaker i utvecklingsländer. Lådan kan skrivas ut på 3D-skrivare.

Publikens val blev den digitala plattformen där grannar kan samverka kring dagligvaruinköp för att minska antalet transporter mellan konsument och butik.

Juryn bestod av: Titti Qvarnström (krögare, Bloom in the Park), Lotta Jörgensen (Fool Magazine), Nina Christensson (krogägare Bastard), Per Anders Jörgensen (Fool Magazine) Åke Högman (kommunikationsstrateg).

Ett hackathon kan enkelt beskrivas som ett evenemang där människor med olika bakgrund på kort tid bygger något meningsfullt ihop. Det har arrangerats hackathons inom en rad olika områden, men inom mat var Krinova något av en pionjär då man i 2014 var medarrangör på ett av Europas första food hackathons.

Källa: Krinova

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: