Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Hallå där, Anna Blücher...

.... lektor vid Institutionen för kemi och biomedicin, Linnéuniversitetet, och vinnare av Smålands & Ölands Gastronomiska Akademis Stora pris 2018.

Hallå där, Anna Blücher...
Anna Blücher på plats på Lofoten.

Juryns motivering:

”För att vara en inspirerande kunskapsresurs för studenter vid Linnéuniversitetet samt för företag, media och institutioner. Hon har förmågan att koppla ihop akademisk vetenskap med praktisk verklighet.”

Vad betyder det här priset för dig?

– Det är fantastiskt roligt och hedrande att få priset och jag är verkligen glad för den fina motiveringen. Att få förklara det som kan vara svårt på ett enkelt sätt så alla förstår är oerhört tillfredsställande. 
Hur gör du rent praktiskt för att koppla ihop teori och verklighet i din undervisning?

– När jag är runt på olika företag plockar jag med så mycket som möjligt för att ha som praktiska exempel till studenterna. Mina studenter gör även olika projekt ute på livsmedelsföretag, med handledning från oss på universitetet. De går igenom en produktlinje från råvara till färdig produkt och gör även en HACCP-analys. Ett riktigt win-win koncept!

Vad är det bästa med att undervisa?

– Att uppleva när studenterna får aha-upplevelser. Eller när jag känner att alla som lyssnar hänger med och kan ta till sig av de kunskaper jag vill förmedla. 

Du kunde inte ta emot priset personligen eftersom du befinner dig på Lofoten. Vad gör du där?

– Lofoten har länge stått högt upp på min rese-önskelistan. Förutom tur med vädret och ett fantastiskt landskap har vi fått se fyra kaskeloter, norrskenet och fångat de riktigt stora torskarna i Atlanten. Jag skar ut bästa bitarna – kinderna – och tillagade och bjöd på. Så fantastiskt gott! Sedan åt vi kokt torsk, stekt torsk, soppa på torsk och lunchmackor med stekt torsk. Vi var tre personer som under en dryg timme fick tio torskar – sammanlagt en vikt på 60 kilo!

 

Annons: Nordic food industry fiskpinne
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nordic food industry kvadrat (1) Tetra Pak Nyhetsbrev