Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Hallå där, Anna K Sjögren...

…kostvetare och frilansskribent som regelbundet skriver i Livsmedel i fokus, och som tillbringat sommaren på ett varmt och torrt Öland, "där alla pratat mat och matproduktion".

Hallå där, Anna K Sjögren...

Vilka är dina reflektioner kring den här sommarens torka?

– Det här är verkligen sommaren när pratet om mat i välfärden ändrade riktning. Torkan och hur den påverkar matproduktionen är något som det pratats om på vartenda kalas, bland grannar och i matbutikerna. För första gånger under min livstid har folk pratar om mat på ett helt nytt sätt, inte bara om nya roliga ingredienser och recept och var jordgubbarna är billigast utan om att maten faktiskt kan ta slut och känt oro över hur ska det gå då.

 Har du något konkret exempel att dela med dig av?

– Ja, på en av pubkvällarna på Kaffetuppen – ett populärt trädgårdskafé som har pubkvällar varje torsdag och som ligger i en by nära Borgholm – var det vid ett tillfälle inga musiker som uppträdde. I stället var det byns största bonde som var inbjuden för att tala om hur det ligger till med skörden, korna och grisarna. Det tycker jag säger en hel del om det breda engagemanget för den här frågan.

 Hur tror du själv att torkan kommer att påverka den svenska livsmedelsproduktionen framåt?

– Den minskade tillgången på framförallt spannmål och därmed djurfoder kommer att innebära högre priser. Jag tror också att sommarens torka har gjort att många konsumenter har fått upp ögonen för förhållandena i det svenska jordbruket och hur viktiga bönderna är. Det kommer att innebära att konsumenterna i ännu högre utsträckning kommer att välja kött, bröd och annat som är tillverkat av råvaror från Sverige.

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev