Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Hallå där, Ingela Stenson...

... omvärldsanalytiker och strateg på United Minds, som var på Stockholm Foodtech 7-8 juni.

Hallå där, Ingela Stenson...

Hur ser kopplingen mellan mat och tech egentligen ut?

– Mat är lite sist ut i Silicon Valley, men nu tar det fart. På Stockholm Foodtech fick vi se och höra till synes oändligt antal initiativ kring tech och mat, allt från rent digitala lösningar med olika appar som till exempel Karma, till utveckling av nya livsmedelsprodukter, såsom ”clean meat” i olika former. Allt presenteras i ett oerhört snabbt tempo – ingen fick mer än tio minuter för sin presentation.


Hur ser framtidens mat ut och var kommer den ifrån?

– Framtidens mat är betydligt mer ”plant-based” för att maten ska räcka till alla. Ny teknik och en transformation av det nuvarande livsmedelssystemet är helt nödvändigt för att planeten och människan ska överleva när naturen inte räcker till.

Några tydliga trender som du observerade?

– Klimathotet är den ojämförbart största orsaken bakom alla foodtechsatsningar, de flesta innovationer har en ”rädda-världen”-approach. Sedan tar ”Personalized Food” stor plats, ”det vill säga att man på individnivå vet sina egna hälsovärden och behov, och matchar sin mat därefter. Nutrition är en tredje stor trend; det här med näringsämnen har varit frånvarande ett tag när det mesta handlat om klimatbelastningen men nu vägs effekterna mot varandra och det är på tiden. 

 

Vilken är den viktigaste insikten du bär med dig?

– Att foodtech växer så det knakar, att det finns tusentals entusiastiska technördar med stora drömmar men inte så god koll på hur de ska skala upp sina innovationer så att de gör verklig nytta. Jag tror även att nanoteknikens betydelse för digitaliseringen hittills har underskattats.

 

Vad förvånade dig mest?

– Att det var så många livsmedelsföretag som inte var där och lyssnade på framtidens techlösningar. Att det på det viset lämnas walkover till allt detta nya, som ofta består av livsmedel och råvaror vi inte vet så mycket om än. Regeringen var dock på plats; Per Bolund deltog i diskussionen.

comments powered by Disqus
Annons: Algol
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Svenskmarkning AAK HS Certifiering Dectasafe