Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Hallå där, Jimmy Sandell...

...kommunikationschef på Livsmedelsföretagen, som var med och arrangerade Industridagen som ägde rum i Sandviken nu i veckan. I år var temat ”Så lär vi för livet” och 600 personer som deltog i vad som kallats Sveriges största arbetsmöte.

Hallå där, Jimmy Sandell...

Mer om Industridagen

Arrangeras varje år av Industrirådet, som är ett samarbete mellan fackförbund och bransch- och arbetsgivarorganisationer inom industrin. I år deltog 600 personer från fack, näringsliv, lärosäten, politik och myndigheter, däribland statsminister Stefan Löfven, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, näringsminister Ibrahim Baylan, Industrivärdens vd Helena Stjernholm och Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.

Varför behövs en sådan här dag?

– Det är ett bra tillfälle att träffas och prata om gemensamma frågor och för att tillsammans skapa en livskraftig svensk industri idag och i framtiden. Visst är det en del som skiljer livsmedelsindustrin från andra grenar, men samtidigt delar vi många samhällspolitiska utmaningar. Att klara framtidens kompetensförsörjning är kanske den största gemensamma utmaning som vi står inför med en åldrande befolkning och svårigheten att locka unga människor till industrin.

Temat för dagen handlade väl om just kompetens?

– Den kretsade kring det livslånga lärandet i ett arbetsliv som snabbt förändras. De flesta av oss kommer att behöva byta både jobb och arbetsuppgifter flera gånger under vårt arbetsliv. Och för att klara den digitalisering och automatisering som pågår krävs både ökad flexibilitet och möjlighet till fortbildning – det är helt avgörande för Sveriges fortsatta konkurrenskraft.

Och hur löser man det?

– Ja, eller som Vinnovas generaldirektörer Darja Isaksson sa: Vem ska betala för det? Under eftermiddagen pågick 60 parallella workshops för att ta fram konkreta förslag kring hur vi ska möjliggöra ett kompetenskliv under arbetlivet. Resultatet överlämnades sedan direkt till statsminister Stefan Löfven som var på plats i Göranssons Arena i Sandviken.

Vad blev resultatet?

Det kom fram otroligt många intressanta tankar och idéer. Tills slut kunde man enas om tre konkreta förslag som alla kretsar kring olika sätt att få näringsliv och akademi att jobba tätare samman. Dels vill vi se ett tydligare uppdrag för livslångt lärande till högskolor och yrkeshögskolor. Dels vill vi ha ökad flexibilitet i utbildningssystemet, med fler korta utbildningar och moduler så att fler kan utbilda sig utan att ta ledigt från jobbet. Och det tredje förslaget är ett kompetensutvecklingsavdrag, KUT, med möjlighet för små och medelstora företag att dra av kostnaden när de investerar i sina medarbetare.

Vad tror du om möjligheten att få igenom det här?

– Jag tror att de aldrig varit så goda som efter Industridagen. Det var både statsråd och generaldirektörer på plats och det finns både intresse och förståelse för att det här är en angelägen fråga som måste lösas.

 AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: