Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Hallå där, Ronny Olsson…

…vd på 70-årsjubilerande Stadex, ett Malmöbaserat livsmedelsföretag med 72 medarbetare, som i sin tur är ett dotterbolag till 100-årsjubilerande Avebe – en global jätte inom stärkelseindustrin.

Hallå där, Ronny Olsson…
Ronny Olsson och hans gäng på Avebe Stadex firar både 100 år och 70 år på samma gång.

Vad är det ni gör?

– Vi förädlar potatisstärkelse för livsmedelsindustrin, både kallsvällande och varmsvällande, och för väldigt specifika applikationer. Avebe ägs av 2 300 potatisbönder i Holland och Tyskland och har produktion på sex olika platser i Europa, Malmö är en av dessa. Hälften av det vi tillverkar här i Sverige går på export till Japan.

Oj, vad använder japanerna allt potatismjöl till?

– Det handlar till exempel om en ganska smal applikation för kallsvällande kräm som används brett. I Japan är det stort med särskilda bullar som fylls med en kräm och som slås in i vackra paket och som man ger bort. Utmaningen är att få den där krämen perfekt i konsistensen – den ska inte sjunka ihop i bullen men heller inte blir torr och hård. Det går med hjälp av vår produkt.

Hur ska ni fira ert jubileum nu då?

– På måndag bjuder vi alla medarbetare och även tidigare medarbetare på en fantastisk fika. Tidigare under året har vi även bjudit in kunder och andra externa gäster – vi har gjort en grej av att vi firar detta under hela året och tagit fram en särskild logga för det. En del av firandet handlar om att uppmärksamma vårt samhällsansvar.

Hur menar du då?

– Vi är en fabrik som ligger mitt i Malmö, där det som alla vet varit en del oro med skjutningar och explosioner och så där. Vi vill ta ansvar för att hjälpa till att ”städa upp i staden” och har därför inlett ett samarbete med både brandkår, räddningstjänst och polis genom något som kallas BID nätverk. En annan del av vårt samhällsansvar kretsar kring hållbarhet. Vi har installerat solpaneler och reducerat vår vattenförbrukning och ersätter vår användning av fossila bränslen med förnyelsebara – om två år kommer troligtvis vårt nettoutsläpp av koldioxid vara i princip noll. För mig handlar det om att kunna titta mina barnbarn i ögonen och säga att jag gör allt jag kan för att de ska ha en bra framtid.

AGNETA RENMARK

 

 

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev