Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Hallå där, Tomas Erlandsson...

...från företaget Nordisk Råvara, som tillsammans med sin kollega Gunnar Backman nyligen tog emot Menigos utmärkelse Nyskaparstipendiet 2018.

Hallå där, Tomas Erlandsson...

Vad är Nordisk Råvara för något?

­– Vi är ett företag som startade för två år sedan och som drivs av övertygelsen att vi ska odla mer av det vi själva äter här i Sverige. Dels tittar vi bakåt i vårt kulturarv för att se vad som kan tas tillbaka i produktion, dels tittar vi framåt för att se vad vi kan berika vår matkultur med. Det handlar om ett unikt sortiment av god och nyttig mat som är skonsamt producerad i svenska jordar – allt från Rättviksärt, lupin och quinoa till en ny, fin orange, premiumlins som får svensk premiär nu i höst.

Men finns det inte ofta en anledning till att vissa grödor försvunnit?

– Jo, i takt med att det moderna jordbruket utvecklats med nya maskiner har gamla grödor som exempelvis långa gråärtor inte alltid kunnat hanteras. Framförallt är det prispressen på mat som gör att jordbruket ska vara så effektivt som möjligt med höga krav på avkastning. Samtidigt börjar allt fler förstå att vi hamnat i en återvändsgränd, eftersom prispressen gör att vi köper allt mer importerade livsmedel i stället för att producera själva.

Vilken är er största utmaning?

– Att det finns så lite förädlingskapacitet i Sverige. Det gör att vi saknar rens- och skalanläggningar för många otraditionella grödor. Tillsammans med vårt odlarnätverk och samarbetspartners runt om i Sverige försöker vi bygga den här kapaciteten för att klara av förädlingen för ökade volymer.

Vilka är era kunder?

– Vi började småskaligt och har fram tills nu mest riktat oss till kockar på restauranger men även till storkök eftersom vi ser det som viktigt att vänja den unga generationen vid att äta sådant som exempelvis höstärt. Nu växlar vi upp till mer volym och är väldigt intresserade av samarbete och dialog med livsmedelsindustrin. Vi vill väldigt gärna se fler svenska livsmedel på butikshyllorna som är gjorda av svenska råvaror.

Ni vann inte bara heder och ära utan även 25 000 kronor. Vad gör ni för pengarna?

– Pengar behövs hela tiden, inte minst som vi expanderar och mångdubblar vår produktion nu i år. Men just de här pengarna är dedikerade till att gå till någon form av inspirations- och kunskapsresa. Vi har inte bestämt oss än för vart vi vill åka. Men det lutar åt antingen Kanada, som är världens största producent av linser, eller att åka till England, som vi redan har en del samarbete med.

 

/FAKTARUTA

Nyskaparstipendiet är matleverantören Menigos egen utmärkelse för att lyfta och premiera nyskapande och hållbara svenska matproducenter.

I årets final fanns även Liura, producent av en ljus soja av svenskodlade ärter, samt Nutrient Tempeh, som tillverkar en vegansk produkt baserad på svenska gula ärtor.

Annons: Algol
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: