Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Hållbara livsmedelsföretag intar Way out West

I dag drar Way out West igång i Göteborg, en musikfestival som sätter hållbarhetsfrågan högt. Zoégas, Oatly och The Absolut Company är bara några av alla de livsmedelsföretag som passar på att synas på festivalområdet.

Hållbara livsmedelsföretag intar Way out West
Zoéga är bara av av flera aktörer från livsmedelsbranschen som syns under Way Out West.

Way out West är både kött- och mjölkfri och blev 2013 den första svenska festivalen att bli hållbarhetscertifierad enligt ISO 20121. Årets upplaga är dessutom helt klimattransparent, tack vare samarbetspartnern Oatly. Klimatavtrycket för både mat, dryck, transport, boende och energi redovisas för att öka kunskapen om växthusgasutsläpp och i förlängningen hjälpa festivalbesökarna att göra mer hållbara val.

Sedan fyra år tillbaka är Zoégas festivalens kaffeleverantör som dessutom bjuder alla festivalens besökare på hållbart odlat kaffe i Zoégas kaffelounge, placerad vid huvudingången till festivalområdet.

– För Zoégas är hållbarhet så mycket mer än certifieringar och hållbart kaffe. Vi behöver alla tänka på vår egen roll för en hållbar framtid och hur vi kan minska vår miljöpåverkan. Way out West är ett bra exempel på hur man kan tänka bredare kring hållbarhet. Vi tänker bredare i år genom att servera besökarna vårt kaffe i ätbara muggar, och vi har dessutom installerat en kompost för att ta hand om kaffesump och rester av muggarna på bästa sätt, säger Hans Nilsson, marknadschef på Zoégas.

Även Absolut medverkar och är för andra året i rad officiell vodkapartner till Way out West. I den egna pop-up-baren NedbrytningsBAR ligger fokus på hållbarhet, där bland annat en prototyp till framtidens nya pappersflaska – som är helt biobaserad, nedbrytnings- och återvinningsbar – presenteras.

– Sverige är den första marknaden där konsumenter får uppleva Absoluts nya förpackning, och att det är just Way out West’s besökare som får göra det känns helt rätt, säger Pia Hägglöf, senior varumärkeschef på Absolut.

Absolut har inlett ett samarbete med den danska tech startupen ecoXpac, som är ägt av pappersföretaget Billerud Korsnäs och plastförpackningsproducenten Alpla, för att ta fram den nya pappersflaskan. 

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Global Werbeagentur Nürnberg Nyhetsbrev Diversified (1)