Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Han har gott gry i mjölken

Ena stöveln i det traditionella mjölklandskapet och den andra i framtiden. Nu lanseras Gry på bred front – en helt ny sorts mejeriprodukt från Emåmejeriet i Småland.
– För mig är det svenska ursprunget viktigast. Om det sedan handlar om något som föds upp eller odlas spelar mindre roll, säger vd Patrik Evertsson.

Han har gott gry i mjölken
Deltidsbonden och mejeristen Patrik Evertsson med Emråmejeriets nya stolthet: Gry. Foto: Christian Williamsson

Detta är Gry

Genom att pastörisera naturlig svenskproducerad havrebas motsvarande två deciliter havregryn tillsammans med småländsk fettsnål mjölk har Gry fått en kombination av nyttiga naturliga ämnen som saknar motstycke. Detta utan att behöva tillsätta någonting annat än havre och mjölk. Havren innehåller kostfiber och beta-glukan som gynnar de bra tarmbakterierna och kan sänka kolesterolvärdet för de som dricker. Mjölken bidrar med bland annat B12-vitaminer som är livsviktiga för kroppens energiproduktion, blodbildning och nervsystem. I mjölken finns också kalcium och proteiner. Eftersom Gry bara innehåller 0,6 procent fett finns det gott om fullvärdiga proteiner, hela 5,1 procent medan vanlig mellanmjölk innehåller vanligen cirka 3,5 procent.

Emåmejeriet i Hultsfred är ett litet mejeri som ligger i Hultsfred. Idén är att förse smålänningarna med närproducerad mjölk, producerad inom en radie på max 15 mil.

– Men vi har även rykte om oss att ha de godaste mejeriprodukterna i hela Sverige – vi har vunnit alla tävlingar vi ställt upp i. Och vårt smör och fått bäst-i-test i flera mattidningar, säger Patrik Evertsson och skrattar.

Han är bonden som för elva år sedan bestämde sig för att starta mejeri.

– Jag tröttnade när min mjölk inte längre, som tidigare, användes till Åseda gräddost utan i stället torkades till pulver som exporteras över halva världen. Jag är ju stolt över min råvara och kände glädje över att veta att den blev en god ost. Därför bestämde jag mig för att starta något riktigt lokalt i stället, tillsammans med min lantbrukarkollega Anders Johansson.

På Emåmejeriets mjölkkartonger kan man se precis från vilken gård mjölken kommer från och vilken tid den är mjölkad, ett mervärde som inget annat mejeri kan leverera till sina kunder.

Anläggningen är även klimatsmart, inte bara tack vare korta leveranser utan även för att man har egen el-tillverkning och gör ost på spillmjölk.

Men nu var det ju nya mejeriprodukten Gry den här artikeln skulle handla om: en innovativ blandning av svensk havre och komjölk som säljs under det övergripande varumärket Smålandsmat.

Idén kläcktes i samband med att länsstyrelsen gjorde studiebesök i mejeriet.

– Två av damerna berättade att de brukade blanda lika delar havremjölk med vanlig komjölk för att de både skulle få hälsofördelarna med havre men samtidigt den goda smaken från mjölk. Det där satte igång tankarna i huvudet på mig, säger Patrik Evertsson.

Till detta kom alla diskussioner kring havre och dess positiva egenskaper på magens välmående, samtidigt som köttproduktionen blev alltmer ifrågasatt ur klimatsynvinkel.

– Jag kände att man kanske inte måste äta fullt så mycket kött och dricka så mycket mjölk som vi gör; att det går att dra ned på mängderna och samtidigt vinna något på det.

Men är det inte som att svära i kyrkan för en mejeriägare?

– Nej, och det handlar kanske om att jag i första hand ser mig som bonde och inte mejerist. För mig är det viktigast att svenska konsumenter får tillgång till svenska och goda produkter som är producerade på ett bra sätt. Om råvarorna är odlade eller uppfödda spelar mindre roll.

För ganska exakt ett år sedan började testerna med att blanda svensk havre med Emåmejeriets mjölk för att få fram en smakfull fusion.

– De som var med och provade uppskattade drycken väldigt mycket. Vi har haft den ute på både mässor och i butiker, säger Patrik Evertsson, och berättar att det närapå utbröt kaos under en test-provsmakning i en stor Maxi-butik när kunderna insåg att mjölken ännu inte gick att köpa.

Men i somras var det så äntligen premiär på Gry i ett begränsat antal matbutiker i Småland och Östergötland, inom både Ica, Coop och City Gross. Och för två veckor sedan beslutade Ica att ta in produkten centralt, vilket innebär att vilken Ica-butik som helst nu kan sälja den.

Hur smakar den då?

– Jag skulle säga att den är lite nötigare än vanlig mjölk. Den sötma den har kommer från spjälkad stärkelse i havren, vilket ger en rundare smak. Själv tycker jag att den är godare än vanlig mjölk, dessutom klarar min mage av den på ett bättre sätt.

 

Av Agneta Renmark

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev