Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Han skriver deckare om konsumtionens mörka baksida

Jan Bertoft är inte bara generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, han är författare också. Snart utkommer hans andra bok, en spännande kriminalroman.
– Utan att avslöja för mycket kan jag säga att den bland annat handlar om fusk inom livsmedelsindustrin, säger han till Livsmedel i fokus.

Han skriver deckare om konsumtionens mörka baksida
Jan Bertoft har dubbla roller – som generalsekreterare och deckarförfattare. Foto: Linus Meyer.

En konsumentdeckare. Så skulle man kunna kalla ”Lögnens höga pris”, en bok som utkommer 21 september. Den är skriven av Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter och med bakgrund som både kvällstidningsjournalist och redaktör för Råd och Rön. Och som i början av året utkom med sin debutbok ”Minnets slutna rum”.

Har du för lite att göra på jobbet?

– Haha, nej, jag ett väldigt fullt schema och att skriva har varit en lång process. Jag har jobbat med tankarna och manus till den här boken under de senaste sex, sju åren. Och den förra, som jag skrev i samarbete med en god vän, började vi med för kanske 15 år sedan. Det var förlaget som ville ha den här relativt täta utgivningen.

Han berättar att boken handlar om en konsumentaktivist som försvinner efter ett idogt kampanjarbete mot fusk och missförhållanden som utmanat många olika intressen. Och en kriminalinspektör som utreder fallet samtidigt som hon kämpar med sitt eget förflutna.

Varför ska folk i livsmedelsbranschen läsa den?

– Jag vill inte spoila handlingen men jag tror att många kan tycka att den är intressant eftersom den kretsar kring konsumtionens mörka baksida och där en av trådarna handlar om hållbarhet, djurskydd och livsmedelsindustrin med många referenser till den aktuella debatten.

Hur mycket är fantasi och hur mycket är verklighet?

– Visst är det fiktion men jag har ju givetvis gjort noggrann research och hämtat mycket från mig själv och min egen kunskap om de konflikter och spänningar som finns inom den här världen. Jag hoppas att boken kan hjälpa till att göra människor mer medvetna på ett spännande och underhållande sätt.

Vad är det som driver dig?

– Jag har alltid gillat att skrivit och har material till flera böcker hemma i byrålådan. I mitt jobb är det viktigt att vara saklig, vilket gör det extra roligt att kunna skruva till saker och ting på fritiden.

Vilka är dina bästa tips för alla oss andra som drömmer om att skriva en bok?

– Ha en bra story och gör en tydlig synopsis. Hämta inspiration från din egen vardag och använd dig av det du redan känner väl till. Och inse att det tar tid, säger Jan Bertoft, som själv redan är igång med en uppföljare.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Global Werbeagentur Nürnberg Diversified (1) Nyhetsbrev